Nicoleta Dumitrescu

 

Un boboc de trandafir roșu din plastic într-o glastră veche la geamul ferestrei care dă către stradă a unei case mici, înghesuită între altele ceva mai răsărite, este imaginea pe care o tot revăd de ceva vreme parcurgând cu pasul una dintre străzile importante ale Ploieștiului.

E neclintită din acel loc de ceva vreme, iar dezordinea din curte, la același stadiu, nu lasă loc de înțeles că floarea, de altfel din plastic, ar fi fost așezată pe post de brad de Crăciun… Este posibil însă orice, adică în acea căsuță mică să fie viață, iar trandafirul – simbol al dragostei, dar și al prietenei – să fie semnul că totul este în regulă, pe timp de pandemie, și că Moș Crăciun este așteptat să vină și să bată și în geamul acelei ferestre mici.
S-au adunat multă teamă, multă deznădejde în ultimele luni de când pandemia a pus stăpânire pe omenire – nici măcar îndepărtatul ținut de gheață al Antarcticii nefiind iertat de invazia coronavirușilor – așa că, întrucât nu e ființă umană care să nu fi fost cuminte și să stea mai ales în casă, nu mai vorbim despre izolare și carantină, Moș Crăciun trebuie ca fiecăruia în parte să-i aducă măcar… un pic de ceva în dar.
Când s-au strâns atât de multe lacrimi, iar îmbrățișările și strângerile de mână, chiar și între rude, n-au mai fost recomandate tot din cauza noilor viruși, e de văzut cum va reuși Moș Crăciun să onoreze toate rugămințile trimise prin poșta… gândului chiar și de către oamenii mari, nu doar către copii. Pentru că, da, în acest an care a bulversat o planetă întreagă, când vine vorba despre dorințe de îndeplinit, la Crăciunul 2020 se poate pune semnul egal între copil și adult. Se poate pune semnul egal pentru că a fi și a rămâne sănătos este, cu siguranță, dorința cea mai arzătoare trimisă Moșului pentru a fi îndeplinită. Și asta deoarece s-a văzut foarte bine cât de fină și transparentă este linia între viață și moarte, între a fi pe picioare și a mânca orice și a sta pe un pat de spital, fără să ai gust sau miros și să ai nevoie de oxigen…
Cu siguranță, numărul scrisorilor din care reiese că dintre toate dorințele cea mai arzătoare este ca Moșul să-i aducă sănătate este la concurență cu cifra zilnică a cazurilor de noi confirmări cu COVID-19, la care s-a mai adăugat și lista acelora care au pierdut lupta cu virusul. Prin urmare Moșul, cât este el de Moș magic, va fi pus, anul acesta, la mare încercare. Mai ales pentru faptul că a văzut – doar le știe pe toate !!! – mai ales în ultimele luni, că nu toată lumea a înțeles că pandemia poate fi considerată o etapă a schimbării în bine, la modul propriu, a naturii umane.
Invidia, ura, orgoliul prost înțeles tot mai stau agățate de umerii și tălpile picioarelor unora și altora, chit că acestea sunt considerate un fel de posibile arme pentru a deschide uși în folosul propriilor interese. Iar asta a văzut Moșul foarte bine, mai ales când a primit scrisori cu dorințe de îndeplinit inclusiv de la aceștia! Prin urmare, rămâne de văzut dacă Moșul va avea atâta putere ca să împartă câte un pic din ceva din toate dorințele cerute.