Mare atenţie la… „mâncarea grea” şi la alcool!

Tradițiile culinare de Crăciun sunt bine păstrate în casele românilor, dar nutriționiștii atrag atenția asupra pericolului unei mese mult prea bogate caloric.
Măsura este deosebit de importantă. Consumul excesiv de calorii la o singură masă, mai ales după o perioadă lungă de post, poate crește brusc nivelul colesterolului, să provoace dificultăți digestive și să afectează sănătatea inimii pe termen lung. Conform unei statistici efectuate de platforma Treated.com, în România, fiecare persoană consumă la masa de Crăciun aproximativ 2702 calorii, din combinarea aperitivelor consistente cu friptura de porc și sarmalele. Necesarul caloric zilnic, recomandat de specialiști, este de 2000 kcal
pentru femei și maxim 2500 kcal pentru bărbați.

În perioada sărbătorilor, rinichii, ficatul şi stomacul sunt practic bombardate cu alimente bogate din punct de vedere caloric, iar acest lucru ar putea da naştere unor tulburari ale sistemului digestiv. Practic, mâncarea este atât de grea încât organismul nu ştie cum să o mai proceseze în timp util. Pot apărea chiar şi reacţii alergice în anumite situaţii în care un aliment a fost consumat într-o cantitate mult prea mare. Un sfat simplu, dar benefic pentru sănătate: când încălziţi sarmalele, faceţi-o într-un vas separat în care puneţi o cană de apă, astfel încât toată grăsimea care iese din ele să rămână în cratiţă. Nu uitaţi de ardeiul iute care are proprietatea de a creşte arderile 2-3 ore după masă, prin urmare consumaţi-l fără reţineri.
De aceea, în meniul de sărbători este preferabilă carnea de curcan, pește, legume și fructe proaspete, bogate în fibre vegetale.
Să nu uităm și de hidratarea organismului, apa urmând să fie consumată pe tot parcursul mesei. Astfel, pentru ca preparatele tradiţionale de Crăciun să nu „pice greu” la stomac este indicat cunsumul unei proporţii de 60% preparate vegetale şi 40% mâncare „de dulce”. Nu începeţi masa de Crăciun direct cu mâncarea „grea”, ci mai degrabă cu un antreu vegetal, pentru a deschide digestia cu alimente „uşoare”. Următorul fel de mâncare ar trebui să fie ciorba. Nu o evitaţi deoarece are un important rol în a dilua sucurile gastrice şi, mai mult, de a tampona aciditatea lor, funcţionând adesea ca un „pansament” pentru stomac. Nutriţioniştii recomandă ciorba sau supa, încălzită uşor, la fiecare masă. Înca un pas pentru evitarea problemelor de sănătate în perioada sărbătorilor îl reprezintă evitarea alimentelor reci şi a celor foarte fierbinţi. În acelaşi timp, alcoolul consumat în cantităţi mult prea mari poate avea efecte extrem de importante asupra sistemului imunitar. Practic, organismul va avea nevoie de o perioadă mai lungă de recuperare, pentru ca organismul să poată elimina totul. Creierul, inima, ficatul şi pancreasul vor fi şi ele afectate din cauza consumului mai mare de alcool. De sărbători, ar fi de preferat vinul roșu.
Și pentru că mesele copioase sunt uneori greu de evitat, sunt recomandate plimbările în aer liber, cu o durată de cel puțin o jumătate de oră. Apoi, după sărbători este binevenit un regim dietetic.

 

Bucurie, dar şi… tristeţe

Conform Psychology Today, aproximativ 45% dintre oameni confirmă că sărbătorile de iarnă îi fac să fie depresivi sau mai furioși, în principal din cauza standardelor nespuse conform cărora totul trebuie să fie perfect de Crăciun – cadourile, relațiile, activitățile sau cina în familie.
Depresia este mai mult decât o stare de spirit rea, spun specialiștii. Vine la pachet cu gândire negativă constantă, cu accent pe stres și emoții negative, dureri de cap, insomnii, supraalimentare și consum de alcool în exces.Cauzele sunt la fel de vaste ca simptomele. Depresia de sărbători poate fi cauzată de aproape orice, de la stresul ocupațional, relațiile defectuoase cu cei din jur, neîmplinire la nivel profesional sau emoțional, așteptări nerealiste ce cauzează dezamăgire, stres financiar, singurătate.
Nu vă înfometaţi înaintea mesei de Crăciun!
Nu trebuie să vă înfometați înainte de masa de Crăciun, avertizează nutriţioniştii. Multe persoane, în special cele care au grijă de silueta lor și care numără permanent caloriile în plus, consideră că dacă fac o pauză pot mânca apoi orice la masa tradiţională. Medicii recomandă gustări ușoare – cum ar fi niște legumele şi salatele – astfel încât să nu se supraalimenteze stomacul înaintea mesei atât de aşteptate. De asemenea, se recomandă porții mici și pauze între felurile de mâncare, astfel organismul o să simtă mai ușor momentul saturației.
Când încălziţi sarmalele, faceţi-o într-un vas separat în care puneţi o cană de apă, astfel încât toată grăsimea care iese din ele să rămână în cratiţă. Nu uitaţi de ardeiul iute care are proprietatea de a creşte arderile 2-3 ore după masă, prin urmare consumaţi-l fără reţineri.