Constantin Dumitru – Plopeni

Continuăm serialul dedicat istoriei fotbalului prahovean, cititorii având ocazia ca în fiecare sâmbătă să citească materiale „cu parfum de epocă”despre cei care au pus bazele fenomenului fotbalistic în judeţul nostru. Astăzi, un nou episod despre „mişcarea sportivă” din Câmpina.

Venus Câmpina – un nou baraj pentru promovare… pierdut / 1933

„Câmpina: Venus Câmpina – Victoria Ploieşti 2-2. „Duminică 17 c., s’a disputat pe terenul sportiv „Venus” din localitate, un match de football, între echipele „Victoria” Ploeşti şi „Venus” Câmpina, contând pentru barajul cat. I. Matchul a decurs tot timpul în favoarea negrilor, cari au fost urmăriţi de un ghinion formidabil, aşa că au fost nevoiţi să termine matchul cu scorul de 2:2, rezultat totuşi frumos având în vedere echipa pestriţă a Venusului”. (Fredon – 20 septembrie 1933).

Câmpina – în „Cupa Provinciei” / ediţia 1933 (2)

Pentru Cupa Provinciei, ediţia doua (1933), selecţionata oraşului Câmpina a jucat direct în turul doi, care a avut loc la 7 aprilie 1933. În această etapă, selecţionata Câmpina a învins, după un joc disputat în deplasare, pe stadionul din Buzău, selecţionata oraşului gazdă, cu rezultatul de 2-1. Pentru turul următor, care a avut loc la 16 aprilie 1933, selecţionata oraşului Câmpina a fost eliminată din competiţie de selecţionata oraşului Ploieşti, care a şi câştigat trofeul disputat în vara acestui an, după ce a eliminat şi echipa selecţionată a Capitalei cu rezultatul de 7-2.

Un „derby” câmpinean

„Câmpina: Columbia – Steaua României 1-1. Duminică 13 cor. s`a disputat pe terenul „Venus” matchul dintre „Columbia” şi „Steaua Română”, contând pentru campionatul categoriei II. Datorită neatenţiei arbitrului, matchul s`a sfârşit printr`un „draw” (1-1) „Steaua Română” primind un goal pe nedrept. Pe lângă neatenţia arbitrului, e cazul să reamintim şi lipsa de grijă a proprietarilor de terenuri cari prezintă plasele ciuruite şi putrede, fapt ce dă naştere la scandaluri, după cum s`a întâmplat şi de data aceasta. Dela „Columbia” Wischag II şi Fanu au jucat peste aşteptări, iar dela „Steaua” Horja şi Constantinescu I. Al. Iliescu”. (18 mai 1934).

Câmpina – semifinalistă… în „Cupa Provinciei” / ediţia 1934 (3)

„În programul competiţiei organizată de Liga de Sud, au participat selecţionatele a 23 de oraşe din teritoriul ligii. Echipa Capitalei a intrat direct în finala care s-a disputat la 24 iunie 1934. Lista oraşelor înscrise a fost următoarea: Reni, Galaţi, Tulcea, Sulina, Buzău, Mizil, Rm. Sărat, Focşani, Târgovişte, C-lung, Roşiorii de Vede, Alexandria, Silistra, Călăraşi, Giurgiu, T. Măgurele, Brăila, Câmpina, Piteşti, Bazargic, Ploeşti, Constanţa şi Bucureşti. Prima partidă a avut loc la 10 mai 1934. Învingătorii din primul tur au disputat între ei, la 17 mai 1934, calificarea pentru turul următor. În ziua de 21 şi 28 mai 1934, a avut loc etapa a treia. În această etapă au intrat în luptă şi echipele oraşelor: Brăila, Câmpina, Piteşti şi Bazargic. Echipele care s-au calificat după acest tur au întâlnit, la 7 şi 17 iunie 1934, reprezentativele Ploieştilor şi Constanţa. În felul acesta s-a ajuns la finala în care a intrat Bucureştii. Câmpina – Buzău 4-1. În minutul 27, Georgescu transformă imparabil o lovitură liberă dela 11 metri. Câteva incursiuni ale oaspeţilor rămân ineficace în faţa tandemului Gheller – Wischeg. Mitempsul se termină cu 1-0 în favoarea Câmpinei. La reluare, jocul e mai activ. O deschidere pe aripa stângă a oaspeţilor surprinde apărarea Câmpinei nepregătită, fapt ce prilejueşte Buzăului să egaleze prin Rădulescu. Câmpineni reacţionează, dar înaintarea retează prin Creţu şi Ilioiu 2 puncte sigure. Bine lansat de Caramalău, Popa deschide lui Ştefanide, care reia şi marchează al 2-lea punct. Câteva eşiri a buzoenilor eşuiază în faţa apărării adverse. Stănescu degajează lung, Creţu driblează pe Hâldan şi marchează razant cu bara. O lovitură liberă depe linia de 16 m. este transformată de Theodosiu care înscrie ultimul punct. Dela Buzău, portarul Moldoveanu, în formă mare, iar Hâldan şi Rădulescu au jucat peste aşteptări. Arbitrajul d-lui Bauer (Bucureşti), foarte correct şi autoritar. (26 mai 1934). Câmpina – Târgovişte 2-1. Lupta a început destul de aprigă, cu o vădită superioritate a oaspeţilor. În minutul 5 Târgoviştenii marchează prin extremul dreapta goalul ce le asigură conducerea mitempsului prim. Gazdele reacţionează puternic, dar orice incursiune e zădărnicită de apărarea Târgoviştei. Prima jumătate a jocului se termină cu 1-0. La reluare, gazdele par mai reculese, utilizând un joc mai strâns, fapt ce derutează complect tactica oaspeţilor. O deschidere a lui Caramalău e prinsă de Creţu, care driblează fundaşul dreapta şi marchează în colţul stâng al plasei, aducând egalarea. Târgoviştenii par obosiţi şi încep a se concentra în apărare. O incursiune pe aripa stângă a lui Ilioiu, adduce balonul în faţa porţii târgoviştene, unde în urma combinaţiei Ştefanide-Creţu, acesta din urmă marchează punctual victorios al partidei. Dela învinşi s`au detaşat portarul şi extremul dreapta, dela învingător Caramalău a fost cel mai bun depe teren. Arbitrajul d-lui Mihu Augustin – Bucureşti – mulţumitor” (4 iunie 1934).