V. Stoica

Prahova este din nou pe valul creșterii numărului cazurilor de coronavirus, dacă luăm în calcul raportarea făcută ieri de Direcția de Sănătate Publică, în care au fost incluși 463 de prahoveni, 105 dintre aceștia cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani.
Printre cazurile de ieri au fost incluse și două focare în unități medico-sociale din Puchenii Mari și Urlați.
La Puchenii Mari au fost confirmate 28 de persoane, dintre care 12 sunt angajați (dintr-un total de 36), iar 16 sunt beneficiari (dintr-un efectiv de 46). Salariații confirmați cu SARS-CoV-2 se află în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie, iar beneficiarii au fost izolați în centru, beneficiind de monitorizare permanentă. A fost efectuată dezinfecția spațiilor.
În cazul centrului de la Urlați, DSP a identificat 12 beneficiari (dintr-un efectiv de 47) care, în prezent, sunt izolați în unitate, separat de celelalte persoane internate aici. Sunt monitorizați de către un medic, iar în centru a fost realizată dezinfecția generală, conform procedurilor. Ambele cazuri au fost depistate după efectuarea testărilor periodice care sunt realizate în toate centrele medico-sociale din Prahova.
Încă nouă prahoveni care s-au stins după ce s-au infectat cu coronavirus au intrat în trista statistică a românilor care au pierdut lupta cu virusul SARS Cov-2.
De altfel, Institutul Național de Sănătate Publică a făcut o evaluare a situației răspândirii noului coronavirus la nivel național, în cursul săptămânii trecute. Astfel, în perioada 16 – 22 noiembrie, 33.3% din totalul cazurilor s-au înregistrat în București, Cluj, Constanța, Iași și Brașov. Pe de altă parte, însă, 29,2% din totalul deceselor au fost înregistrate în București, Constanţa, Prahova, Sibiu și Bihor.
Practic, Prahova rămâne în topul național al deceselor raportate în interval de o săptămână.
De la începutul pandemiei, în România, unul din 59 de cazuri a fost înregistrat la personal medical, 83.5% din totalul deceselor au fost la persoane peste 60 ani, iar 59.2% din decese au fost la bărbați. Conform INSP, 95.3% dintre persoanele decedate aveau cel puțin o comorbiditate asociată.