Mai multe studii publicate recent nu au putut decide cu privire la eficacitatea tocilizumab, un medicament care se spera să lupte împotriva hiperinflamării responsabile pentru cele mai grave cazuri de Covid-19 și să reducă mortalitatea, potrivit AFP, preluată de Hotnews.
Rezultatele a trei studii de calitate au fost publicate în jurnalul american Jama Internal Medicine: unul mare efectuat în aproximativ șaizeci de spitale americane și două mai mici în Italia și Franța, la pacienții relativ gravi cu Covid-19, dar nu în stare critică care necesită intubație.
Concluzia, așa cum este rezumată de Dr. Jonathan Parr, Universitatea din Carolina de Nord, într-un editorial: Studiile franceze și italiene „sugerează un rol potențial pentru tocilizumab împotriva Covid-19, dar nu oferă dovezi de eficacitate clară”, spre deosebire de studiul american.
Însă studiul american, numit „observație”, nu a comparat medicamentul, care este administrat intravenos, cu un tratament standard, care ar fi permis concluzia asupra unei posibile relații de cauză și efect.
În schimb, studiile franceze și italiene au fost „randomizate”, adică jumătate dintre pacienți au primit medicamentul, în timp ce cealaltă jumătate a primit tratamentele obișnuite, ceea ce a făcut posibilă verificarea cu adevărat a eficacității tocilizumab.
„Aceste rezultate nu justifică utilizarea de rutină a tocilizumab împotriva Covid-19 în majoritatea centrelor”, continuă dr. Parr, care spune că preferă să aștepte rezultatele celorlalte cinci studii în curs, în special pe cele foarte mari desfășurate în Regatul Unit.
Tocilizumab (un anticorp monoclonal) își propune să trateze a doua fază a bolii, când coronavirusul provoacă o supra-reacție imună la pacienți cu consecințe potențial dezastruoase pentru organe, în special plămâni. Este imunosupresor și este, de asemenea, utilizat împotriva artritei reumatoide.