Cel mai puternic politician din Polonia a amenințat că va bloca prin veto planul de relansare economică a Uniunii Europene și bugetul multianual al blocului comunitar dacă țara sa va fi „șantajată” în continuare din cauza identității culturale, transmite Agenţia Reuters, preluată de Hotnews.
Jaroslaw Kaczynski, vicepremier și președinte al partidului de guvernământ Lege și Justiție (PiS), considerat liderul de facto al țării, a făcut comentariul în timpul unui interviu acordat cotidianului polonez Gazeta Polska Codziennie.
Liderii UE au ajuns în luna iulie la un acord asupra bugetului de șapte ani al blocului comunitar și asupra planului de relansare economică post-pandemie dar ambele pachete trebuie aprobate de Parlamentul European și ratificate de parlamentele naționale ale celor 27 de state membre.
Polonia și Ungaria au amenințat anterior că vor bloca planul de relansare economică în cazul în care finanțarea va fi condiționată de respectarea statului de drept. Președintele Comisiei Europene, creștin-democrata Ursula von der Leyen, a declarat luna trecută că nu există loc în spațiul comunitar pentru „zone libere de LGBT” și că dorește suspendarea fondurilor europene pentru țările care nu respectă drepturile minorităților sexuale, o critică directă la adresa Poloniei. „Va avea loc un veto. Dacă amenințările și șantajul sunt menținute vom apăra ferm interesele vitale ale Poloniei”, a declarat Jaroslaw Kaczynski pentru Gazeta Polska, adăugând că „ne confruntăm cu o tentativă de a ne fi luată suveranitatea, chiar și în sfera culturală. Ne vom apăra identitatea… Nu ne vom lăsa terorizați cu bani”.
Guvernul PiS condus din umbră de Kaczynski se află în conflict cu UE de mai mulți ani, fiind acuzat de liderii comunitari de subminarea valorilor democratice.
Atât Polonia cât și Ungaria sunt investigate de UE pentru subminarea independenței justiției, mass-media și a ONG-urilor și și-ar putea vedea fondurile europene suspendate.