Două milioane de puieţi în pepiniere, un milion apţi pentru plantare

F.T.

În această toamnă, la nivelul Direcţiei Silvice Prahova se efectuează controlul anual al lucrărilor de regenerare artificială a puieţilor plantaţi în primăvară, în paralel urmând să se realizeze lucrări de regenerare naturală pe o suprafaţă de aproximativ 43 de hectare de teren. Nu este exclusă nici varinta unor completări cu puieţi din pepinieră, acolo unde puieţii plantaţi în campania de împădurire din primăvară nu s-au prins din cauza secetei.
„Cele mai afectate au fost plantaţíile de puieţi din sudul judeţului, respectiv cele arondate Ocolului Silvic Ploieşti. Pe de altă parte, avantajul nostru, ca Direcţie Silvică, este acela că pădurile pe care le administrăm sunt situate pe suprafeţe cuprinse între 40 de metri şi aproximativ 2.000 de metri înălţime, respectiv până în golurile alpine. Deci, ar exista oarecum o compensaţie, în sensul că, dacă în zona de câmpie, puieţii plantaţi s-au prins într-o proporţie mai mică, avem avantajul că în zonele de deal şi munte acest lucru s-a reuşit într-un procent mai mare. Oricum, în comparaţie cu alte direcţii din sudul ţării, stăm mult, mult mai bine în această privinţă. Eu tot sper ca această toamnă să fie bogată în precipitaţii, iar la iarnă să avem, totuşi, zăpadă, pentru a diminua seceta pedologică”, ne-a precizat inginerul Bogdan Săvulescu, responsabil pe probleme de „Cultură şi Regenerare” din cadrul instituţiei.
Interlocutorul nostru ne-a mai spus că , la ora actuală, în pepinierele direcţiei sunt aproximativ două milioane de puieţi din speciile stejar, fag, larice, paltin, molid etc, dintre care apţi pentru plantat sunt un milion de puieţi, cu vârsta de doi ani. Aceştia din urmă vor fi folosiţi în campaniile de regenerare din această toamnă, precum şi în cele două din anul 2021 (primăvară şi toamnă).
De asemenea, astfel de puieţi pot fi cumpăraţi şi de către cetăţeni sau instituţiile interesate.
În paralel, Direcţia Silvică Prahova pregăteşte terenul şi pentru Sărbătorile de Iarnă. În acest context, tot inginerul Bogdan Săvulescu ne-a mai spus că în pepinierele instituţiei sunt 32.000 de puieţi ornamentali, plantaţi pe o suprafaţă de şase hectare. Din totalul acestora, se estimează că în această iarnă vor fi scoşi la vântare 2.500 de brazi.
În afară de aceştia, sunt diponibili şi brazi containerizaţi (în ghivece), din speciile Abies concolor (Bradul alb) şi Abies nordmanniana (Brad de Caucaz sau Bradul Nordmann), care, de asemenea, vor fi puşi la dispoziţia doritorilor în apropierea Sărbătorilor de Iarnă.
Cum aminteam, aşadar, în această toamnă, la nivelul Direcţiei Silvice Prahova se efectuează controlul anul al regenerărilor. Iar acolo unde este cazul, se vor efectua lucrări de regenerare naturală.
Mai rămâne să şi plouă…