Radiografie cu fiori reci a economiei prahovene în perioada stării de urgenţă: 900 de firme şi-au restrâns activitatea, peste 82.000 de salariaţi au primit şomaj tehnic

 

N. Dumitrescu

 

De departe, şi la nivelul judeţului Prahova, efectele negative ale pandemiei s-au văzut în domeniul economic, zeci de mii de angajaţi fiind trimişi acasă, pe perioada stării de urgenţă, ca urmare a restrângerii activităţii firmelor la care aceştia lucrau. Astfel, potrivit datelor solicitate Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova, în cele două luni de stare de urgenţă, peste 82.000 de prahoveni n-au mai mers la serviciu – cele mai multe contracte suspendate, 42.000, fiind înregistrate în luna aprilie – beneficiind de şomaj tehnic, reprezentând forţa de muncă a peste 9000 de firme afectate de răspândirea noului coronavirus. Cert este faptul că, de la confirmarea pandemiei la nivel naţional, respectiv din luna martie până în luna septembrie a.c., 16 angajatori au transmis notificări la AJOFM Prahova, urmând să disponibilizeze, în total, peste 600 de angajaţi. Pe de altă parte, măsura acordării şomajului tehnic pentru angajaţi din sute de firme prahovene a continuat şi după intrarea României în stare de alertă, la nivelul judeţului fiind puse în aplicare şi prevederile legislaţiei care prevede măsura decontării a 41,5% din salariile brute pentru societăţile care au reluat activitatea după suspendare, în lunile iunie, iulie, august. Totodată, după rectificarea bugetară efectuată la nivel naţional, AJOFM Prahova a reverificat pentru eligibilitate toate solicitările de convenţii pentru subvenţiile acordate conform legislaţiei în vigoare privind stimularea ocupării şomerilor din grupurile vulnerabile.
De precizat faptul că, din luna martie şi până luna trecută, peste 10.000 de prahoveni s-au înregistrat în bazele de date ale agenţiei menţionate, ca şomeri indemnizaţi sau neindemnizaţi.

Conform datelor solicitate conducerii AJOFM Prahova, în perioada stării de urgenţă a fost afectată activitatea a peste 900 de firme, ceea ce a dus la suspendarea a peste 82.000 de contracte de muncă. Astfel, situaţia firmelor care şi-au redus activitatea şi au beneficiat de prevederile OUG 30/2020, care viza acordarea de şomaj tehnic, a fost următoarea: luna martie 2020: 1.664 de firme şi-au întrerupt activitatea, 10.851 de salariaţi primind şomaj tehnic; luna aprilie: 3.845 firme şi-au întrerupt activitatea, 38.207 de salariaţi au primit şomaj tehnic; luna mai: 3.538 de firme şi-au înterupt activitatea, 32.996 de salariaţi au intrat în şomaj tehnic. De altfel, potrivit directorului AJOFM Prahova, Cristina Stoichici, în perioada stării de urgenţă, cel mai mare număr de contracte suspendate a fost de 42.000, înregistrat în luna aprilie, numărul contractelor suspendate scăzând sistematic în lunile următoare, odată cu reluarea activităţii.

ajofm 2Tot pe perioada stării de urgenţă, au fost aplicate şi măsuri de sprijin, prevăzute de legislaţia în vigoare, privind decontarea salariilor pentru părinţii care au stat cu copiii de până la 12 ani, în acest caz fiind vorba despre 1.788 de beneficiari, de sprijin financiar având parte şi 10 firme ai căror 114 salariaţi au lucrat în regim de telemuncă. Pentru unele dintre firme, acordarea şomajului tehnic a continuat şi după trecerea la starea de alertă, fiind puse în aplicare şi prevederile legislaţiei care prevede faptul că angajatorii beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, de decontarea unei părți din salariu, suportată din bugetul asigurărilor pentru șomaj, reprezentând 41,5% din salariul de bază brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat, cu obligația menținerii raporturilor de muncă până la data de 31 decembrie 2020, cu excepția lucrătorilor sezonieri. “În perioada stării de alertă, agenţia a implementat următoarele măsuri: continuarea acordării şomajului tehnic, pentru domeniile restricţionate, pentru 673 de firme cu un total de 3.652 de salariaţi. Prin OUG 92/2020, s-a aplicat măsura decontării a 41,5% din salariile brute pentru firmele care au reluat activitatea după suspendare în lunile iunie, iulie şi august, fiind vorba despre 6.497 de firme cu un total de 59.965 de salariaţi. Plăţile solicitate în luna septembrie pentru luna august, pentru măsura decontării a 41,5% din salariu, conform OUG 92/2020, sunt în derulare, în plată. De asemenea, se acordă subvenţioarea a 50% din salariu (până la 2.500 lei) pentru locurile ocupate cu persoane care şi-au pierdut locul de muncă în perioada pandemiei, pentru cei din categoria de vârstă mai mică de 29 ani şi mai mare de 50 ani. Totodată, după rectificarea bugetară, s-au verificat, pentru eligibilitate, toate solicitările de convenţii pentru subvenţiile acordate conform Legii 76/2002 privind stimularea ocupării şomerilor din grupurile vulnerabile şi s-a încheiat, începând cu 1.10.2020, un număr de 1.806 de noi convenţii, prin care vom acorda timp de 12 luni subvenţii angajatorilor, în sumă de 2.230 de lei/lună pentru şomerii angajaţi”, se arată în datele solicitate AJOFM Prahova.
Nu în ultimul rând, reprezentanţii agenţiei menţionate ne-au mai precizat faptul că se acordă, în continuare, primele de activare pentru persoanele care încheie un contract de muncă mai mare de trei luni, dar şi prime de relocare şi de mobilitate, în vederea găsirii unui loc de muncă. Nu în ultimul rând, peste 200 de şomeri au participat în ultimele luni la cursuri de formare profesională. Asta în contextul în care, din luna martie şi până în luna septembrie, 10.213 persoane s-au înregistrat în baza de date a AJOFM Prahova, atât ca şomeri indemnizaţi, cât şi neindemnizaţi.