Pentru Prahova, niciun partid nu a anunţat oficial numele celor care vor să ajungă deputaţi sau senatori

 

Nicoleta Dumitrescu

 

Având în vedere că la jumătatea săptămânii în curs expiră termenul limită până când se pot depune dosarele de candidatură ale acelora care-şi doresc un mandat de deputat sau de senator, partidele sunt în mare fierbere. La nivelul judeţului Prahova, de pildă, niciun partid nu a anunţat, în mod oficial, în cadrul unei conferinţe de presă, cine sunt candidaţii la alegerile parlamentare care vor avea loc pe data de 6 decembrie, unul dintre motive fiind şi faptul că inclusiv la sfârşitul săptămânii trecute încă se mai “umbla” la liste, miza fiind, ca de fiecare dată, locurile eligibile. Şi asta deoarece, se ştie, în funcţie de numărul de voturi primite de fiecare partid aflat în competiţia electorală, doar primele locuri sunt considerate ca fiind sigur câştigătoare. În vederea organizării şi desfăşurării scrutinului din decembrie, Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Prahova – care are sediul în Palatul Administrativ din Ploieşti – şi-a început deja activitatea, însă, deşi, teoretic, partidele ar fi putut depune dosarele candidaţilor chiar de la debutul activităţii acestuia, până la sfârşitul săptămânii trecute nicio formaţiune politică nu spărsese gheaţa! Însă, potrivit unor informaţii, ieri după amiază era programată conducerea Organizaţiei Prahova a PMP, care urma să depună listele cu candidaţi atât pentru Camera Deputaţilor, cât şi pentru Senat. Pe de altă parte, având în vedere că şi aceste alegeri, ca şi cele locale, care au avut loc pe 27 septembrie, se vor organiza şi vor avea loc în condiţii excepţionale, de pandemie, fiind necesară respectarea unor reguli stricte de protecţie sanitară, s-a convenit ca fiecare partid care va avea liste de candidaţi să se prezinte la BEJ Prahova în baza unei programări. Cert este însă că partidele vor trebui să se grăbească, termenul limită de depunere a dosarelor de candidatură fiind 22 octombrie, ora 24.00, în acest context şi Autoritatea Electorală Permanentă reamintind, ieri, cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate că au mai rămas doar trei zile pentru înregistrare ca alegători prin corespondenţă, termenul-limită fiind tot data de 22 octombrie 2020. 

Ca şi la alegerile locale desfăşurate în luna septembrie, Biroul Electoral Judeţean de Circumscripție nr. 31 Prahova are sediul la Ploiești, la Palatul Administrativ, preşedinte fiind judecător Ionela-Alina Pavel-Anton, iar locțiitor judecător Oliviu-Corneliu Șologon, celălalt membru fiind judecător Silvia-Monica Owrang. De menţionat că BEJ Prahova a adus la cunoştinţa publică o serie de informaţii care au legătură cu scrutinul electoral din decembrie. Astfel, s-a menţionat că, potrivit unei adrese primite de la Autoritatea Electorală Permanentă, numărul de alegători înscriși în Registrul electoral aferent judeţului Prahova – inclusiv cetățenii care vor împlini 18 ani până la data 6 decembrie 2020 – este de vot parlamentare 2654.287. Legat de depunerea candidaturilor, s-a menţionat că numărul minim întreg nerotunjit de semnături, necesar pentru susținerea candidaturilor în această circumscripție electorală, atât pentru candidații independenți, cât și pentru partide politice, alianțe politice, alianțe electorale și organizații ale cetățenilor aparținând minorităților naționale este de 3.271, dosarele putând fi depuse, la sediul BEJ Prahova, până cel mai târziu la data de 22 octombrie 2020, ora 24.00, pe suport hârtie și/sau pe suport informatic.
Până la sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţii niciunei formaţiuni politice nu trecuseră pragul BEJ Prahova pentru a depune listele cu candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat. După cum am aflat însă, dată fiind pandemia şi în vederea respectării regulilor sanitare, pentru depunerea dosarelor de candidatură a fost recomandată programarea la sediul BEJ Prahova. Astfel, ieri, după ora prânzului erau aşteptaţi să vină reprezentanţii PMP, iar astăzi – cei de la UDMR. Trebuie menţionat faptul că, oficial, niciun partid care doreşte să aibă reprezentanţi din Prahova în Parlament nu a făcut publice, prin intermediul unei conferinţe de presă, numele celor aflaţi pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi Senat. Tocmai de aceea, având în vedere că unele nume de posibili candidaţi au circulat în spaţiul public în baza “unor surse” ori prin intermediul postărilor pe reţelele de socializare, în ceea ce ne priveşte, în ziarul Prahova vom publica numele candidaţilor doar după ce dosarele acestora vor fi depuse şi înregistrate la BEJ Prahova.
Nu este exclus însă ca actualii parlamentari de Prahova să-şi mai dorească încă un mandat, aşa cum nu sunt excluse nici eventuale surprize, în sensul ca nume considerate “grele” din anumite partide, chiar foşti sau actuali miniştri în funcţie, să se regăsească pe listele de candidaţi la Prahova, fie de deputaţi, fie de sentatori, chiar dacă au buletin de alt judeţ. Pentru mandatul 2016-2020, prahovenii au decis prin vot ca să fie reprezentaţi în Parlament de 11 deputaţi , în ordine alfabetică: Anastase Roberta Alma (PNL ), Bozianu Nicoleta-Cătălina (PMP), Cosma Andreea (PSD, din 16.01.2017), Fulgeanu-Moagher Laura-Mihaela (PSD), Gavrilescu Graţiela Leocadia (ALDE, acum PPU), Ionescu George (PNL), Nicolae Andrei (PSD), Paraschiv Rodica (PSD), Prişcă Răzvan Sorin (PNL), Ursu Răzvan-Ion (PSD, din 16.01.2017), Rădulescu Dan-Răzvan (fost membru USR) şi şase senatori Dumitrescu Iulian (Grupul parlamentar al PNL, n. n. – noul preşedinte ales al Consiliului Judeţean Prahova), Marussi George-Nicolae(Grupul parlamentar al “Uniunii Salvaţi România”), Meleşcanu Teodor-Viorel Meleşcanu (Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat), Oprea Ştefan Radu Oprea (Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat), Savin Emanoil (Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat), cu precizarea că apartenenţa politică este cea menţionată pe site-urile celor două camere ale Parlamentului.

Pe 6 noiembrie începe campania electorală

Potrivit calendarului ce vizează organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare, pe data de 2 noiembrie urmează să fie constatată rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripţiile electorale din ţară, iar pe 4 noiembrie se va stabili ordinea candidaţilor pe buletinele de vot, prin tragere la sorţi. Pe 6 noiembrie începe campania electorală şi se va încheia cu o zi înainte de vot, respectiv pe 5 decembrie, ora 7.00. De menţionat faptul că data de 3 decembrie, ora 24,00, este fixată pentru depunerea sau livrarea plicurilor exterioare conţinând documentele de vot prin corespondenţă la sediile birourilor electorale pentru votul prin corespondenţă. În acest context, ieri, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a reamintit cetățenilor români cu domiciliul sau reședința în străinătate că au mai rămas doar trei zile pentru înregistrare ca alegători prin corespondenţă, termenul-limită fiind data de 22 octombrie 2020. Astfel, preşedintele AEP a reiterat apelul său către românii din străinătate de a opta pentru votul prin corespondență, ca modalitate sigură şi comodă de vot la distanță, fără cozi, fără deplasări, fără costuri și fără riscuri, mai ales în contextul incertitudinii legate de evoluția pandemiei de coronavirus. Toate informațiile privind procedura de înscriere la votul prin corespondenţă sunt disponibile pe portalul www.votstrainatate.ro la următorul link: https://www.votstrainatate.ro/Mesaj/PrezentareVotCorespondenta.