V. Stoica

Institutul Național de Sănătate Publică a actualizat, pe 14 octombrie, definițiile de caz pentru Sindromul respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19). Astfel, potrivit acestei actualizări, caz suspect poate fi declarată orice persoană cu debut brusc de febră și tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror trei sau mai multe dintre următoarele semne și simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / grețuri / vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absența unei cauze identificate, precum și orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie ori cu infecție respiratorie acută severă (SARI) – febră sau istoric de febră și tuse și dificultate în respirație (scurtarea respiratiei) și care necesită spitalizare peste noapte.
Pe de altă parte, pentru copiii cu vârsta până la 16 ani care prezintă manifestări gastro-intestinale (vărsături, diaree) neasociate cu alimentația se poate suspecta infecția cu SARS-CoV-2.
Caz probabil poate fi declarat un pacient care întrunește criteriile clinice de mai sus și este contact al unui caz confirmat sau are legătură epidemiologică cu un focar cu cel puțin un caz confirmat. Se mai precizează că toți contacții direcți simptomatici ai cazurilor confirmate trebuie testați.
Contactul direct este definit ca persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient cu COVID-19; persoana care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. Strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor); Persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănușă); persoana care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minimum 15 minute; persoana care s-a aflat în aceeași încăpere (ex. sala de clasă, sală de ședințe, sală de așteptare din spital) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m; persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient cu COVID-19, fără portul corect al echipamentului de protecție.
Legătura epidemiologică ar fi putut avea loc în perioada de 14 zile anterioare datei debutului.
De precizat că orice persoană care a purtat masca/echipamentul de protecţie corespunzator și a respectat distanțarea fizică NU ESTE CONSIDERATĂ CONTACT DIRECT!

• Criteriile pentru testarea SARS CoV-2

INSP recomandă prioritizarea testării pentru COVID-19, astfel, pe primul loc vor fi persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar și auxiliar, conform definiţiei de caz.
Ar urma contacții direcți simptomatici ai cazurilor confirmate și pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval.
Prioritate la testare au și echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplasează de la centrul de transplant în centrele de prelevare – la fiecare două săptămâni, precum și pacienţii asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore înainte de internarea în spital.