V. Stoica

Traficul din Ploiești la orele de vârf a ajuns să genereze blocaje importante în special pe străzile principale din centrul municipiului. Deși un studiu de trafic ar fi trebuit realizat de ani buni astfel încât să fie luate măsurile necesare fluidizării circulației în oraș, Primăria Ploiești a venit abia acum cu ideea înființării de sensuri unice pe mai multe străzi din oraș.
“În scopul creșterii fluenței traficului rutier și pietonal în municipiul Ploiești și pentru reducerea numărului de accidente și ambuteiaje, dar și pentru scăderea poluării datorate staționării prelungite a vehiculelor la traversarea intersecțiilor, este necesară instituirea de sensuri unice pe arterele principale și străzile de legătură din municipiu, astfel încât circulația să se desfășoare în maximă siguranță și confort”, se arată în caietul de sarcini întocmit de reprezentanții Primăriei Ploiești.
Astfel, a fost lansată procedura de achiziție directă a serviciilor de elaborare a unui studiu de trafic, contract evaluat la 130.000 de lei. În documentație, reprezentanții municipalității propun din start ca o atenție sporită să se acorde posibilității înființării sensului unic pe strada Poștei, str. Gh. Doja, str. Sergent Gh. Mateescu, str. Bahluiului (zona cuprinsă între Șos. Vestului și str. Streiului), Intrarea Grindului, străzile din jurul Halelor Centrale și str. C.D. Gherea, precum și înființarea de benzi specializate pentru circulația vehiculelor destinate transportului în comun și a taxiurilor. Scopul instituirii sensurilor unice, printre care ar trebui să se afle și cele menționate anterior, este fluidizarea circulației atât în zona centrală a orașului, cât şi în zona piețelor, a școlilor, a spitalelor, ținând cont însă și de circulația diferitelor trasee ale societății de transport public de persoane.
Și, deși acest lucru nu ar trebui discutat la nivelul anului 2020, interzicerea circulației căruțelor în zona centrală și pe arterele principale, permițând, însă, deplasarea acestora pe trasee special înființate, dinspre și spre localitățile învecinate.
O altă cerință pentru sensurile unice este și interzicerea circulației vehiculelor pe categorii de greutate, în zonele cu circulație intensă, în zona școlilor, a parcurilor, cu menținerea variantelor de deplasare a acestor tipuri de vehicule pe inelele de circulaței ale Ploieștiului.
Prestatorul serviciilor va fi obligat să împartă harta municipiului Ploiești astfel încât fiecare zonă să fie ușor de identificat, prin atașarea de planuri clare ale modificărilor propuse. Pentru fiecare stradă propusă pentru instituire de sens unic trebuie astfel să fie prezentat un plan de detaliu cu una sau mai multe propuneri.