F.T.

„Doar ieri (sâmbătă – n.n.), pentru neregulile constatate în ceea ce priveşe nerespectarea măsurilor anti Covid, dar şi alte abateri, au fost aplicate peste 230 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de peste 60.900 de lei”, precizează poliţia prahoveană într-un comunicat de presă transmis duminică. Şi, aidoma altor zile, majoritatea amenzilor au fost aplicate, potrivit unor surse judiciare, pentru nepăstrarea distanței sociale şi a purtării măştii de protecție a feței. Ordinea este aleatorie. Dar, ce importanţă mai are când inconştienţa şi bravura fac casă bună cu recrudescenţa îmbolnăvirilor? Ar conta, însă, după cum ne spunea cineva cu capul pe umeri, următorul lucru: „Toţi aceia care demonstrează împotriva purtării măştii şi a altor restricţii, să dea semnătură, în cazul în care se îmbolnăvesc de Covid – lucru pe care, de altfel, nu-l doresc nimănui – că nu au nevoie de îngrijiri medicale. Atunci să vedem dacă mai fac pe grozavii! Dacă bunul simţ şi conştiinţa fiecăruia ar dicta fiecăruia dintre noi să conştientizăm că nu este de glumă cu acest virus nenorocit, poate că nu am trăi cu teama că, Doamne fereşte!, nouă – sau apropiaţilor noştri – li s-ar putea întâmpla ceva. Dacă aş vedea că unii oameni devin înţelegători în legătură cu ce se întâmplă în jurul lor, poate că nu m-aş fi hazardat să afirm că trebuie să semneze, cu mâna lor, cei care nu cred în această pandemie, că nu au nevoie de îngrijiri medicale”.
Revenind la comunicatul poliției prahovene, cităm: „Pe fondul numărului crescut de cazuri de îmbolnăviri, au fost verificate peste 1.600 de persoane, 185 de societăţi comerciale şi peste 360 de autovehicule ( dintre care peste 260 de mijloace de transport în comun)”. Verificări la care au participat, în afară de poliţişti, şi reprezentanţi ai Protecţiei Consumatorului, ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor etc. De parcă oamenii aceştia nu ar avea altceva de făcut decât să se uite dacă avem grijă de sănătatea noastră, cum poartă, unii, masca de protecţie sub bărbie. Cum se înghesuie la tarabe de parcă ar fi promoţii la frigidere, plasme, aspiratoare şi…
Şi congelatoare !
Reamintim ce mai spune IPJ Prahova în comunicatele transmise zilnic: „Nu dorim sancționarea cetățenilor, ci vrem a toți să conștientizeze faptul că sănătatea și viața sunt cele mai importante!”.
Dacă toate aceste aspecte fi-vor băgate la cap, poate, poate revenim şi noi la o viaţă cât de cât normală.
Dacă…