Uniunea Europeană refuză să-l recunoască pe Aleksandr Lukaşenko drept preşedinte al Belarusului, în pofida jurământului depus în mod neaşteptat de acesta miercuri pentru al şaselea mandat, a declarat ieri şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, atrăgând atenţia asupra ‘lipsei oricărei legitimităţi democratice’ a liderului belarus şi cerând o ‘reevaluare a relaţiilor’ blocului comunitar cu Minskul, potrivit AFP, preluat de Agerpres. Alegerile din 9 august ‘nu au fost nici libere, nici corecte. UE nu recunoaşte rezultatele falsificate ale acestuia. În consecinţă, aşa-zisa ‘depunere de jurământ’ din 23 septembrie şi noul mandat la care Aleksandr Lukaşenko pretinde nu au nicio legitimitate democratică’, afirmă Borrell într-un comunicat.
Aleksandr Lukaşenko, a cărui realegere este puternic contestată de o parte a populaţiei care participă cu regularitate la manifestaţii de protest, a depus miercuri jurământul în mod neaşteptat în cadrul unei ceremonii desfăşurate cu uşile închise, despre care s-a aflat abia după încheierea ei. Anunţul a provocat imediat o nouă manifestaţie a opoziţiei la Minsk, reprimată cu brutalitate de forţele de ordine, care au operat zeci de arestări.
‘Având în vedere situaţia actuală, UE îşi va reevalua relaţiile cu Belarus’, a adaugat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, fără alte precizări.
UE a pregătit sancţiuni împotriva a 40 de personalităţi belaruse considerate responsabile de represiunea împotriva manifestanţilor şi are în vedere de asemenea sancţiuni împotriva lui Aleksandr Lukaşenko, conform unor surse diplomatice de la Bruxelles.