Violeta Stoica

Finalul lunii mai 2013 a adus cu sine una dintre cele mai răsunătoare arestări, la vremea respectivă, din județul Prahova. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au propus, iar judecătorii au admis, arestarea preventivă a Vioricăi Oniga, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova.
Procesul penal împotriva inculpaților din așa-numitul “lot Oniga” a început în luna septembrie a aceluiași an, ceea ce înseamnă că în 2020 se împlinesc deja șapte ani de la debutul unuia dintre cele mai lungi procese penale din România, aflat acum tot la instanța de fond.
În scurt timp, însă, potrivit legislației în vigoare, se va împlini termenul de prescripție a răspunderii penale, având în vedere că infracțiunile de care a fost acuzată Oniga la trimiterea în judecată pot avea maximum de pedeapsă cu închisoarea mai mic de 10 ani și, prin urmare, prescripția poate interveni la opt ani de la săvârșirea faptei/faptelor de care au fost acuzați inculpații din dosar.

Deși în luna septembrie 2020 se împlinesc șapte ani de la începerea procesului penal, dat fiind că faptele la care au făcut trimitere procurorii de la DNA Ploiești se refereau până la anul 2012, anul acesta ar trebui să se împlinească termenul de prescripție a răspunderii penale în cazul Vioricăi Oniga, fosta șefă a Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap Prahova.
Așadar, unul dintre cele mai lungi procese penale din România, aflat din ianuarie 2014 pe masa judecătorilor Secției Penale a Tribunalului Buzău, s-ar putea încheia chiar și înainte de o decizie a instanței de fond. Asta dacă nu intervine o altă posibilitate care ar putea fi luată în calcul: să continue procesul penal la solicitarea inculpatului/ inculpaților din dosar. Potrivit experților în drept penal, există posibilitatea ca, indiferent dacă a operat prescripţia răspunderii penale, suspectul sau inculpatul să solicite, în virtutea legii procesuale, continuarea procesului penal pentru a dovedi netemeinicia acuzaţiilor aduse şi pentru a obţine achitarea. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmpla, efectele prescripţiei răspunderii penale rămân valabile, iar magistrații pronunță încetarea procesului penal.

• Un proces – fluviu, cu sute de martori și aproape 100 de termene de judecată

În septembrie 2013, Viorica Oniga și alți 12 inculpați au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea mai multor infracțiuni încadrate la fapte de corupție.
În dosarul penal înaintat spre judecare în septembrie 2013, iniţial, Tribunalului Prahova, procurorii DNA Ploieşti precizau, printre multe altele, că “inculpata Oniga Viorica – preşedintele Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap – şi Borcan Ioana – membră a comisiei respective, în schimbul unor sume de bani sau foloase materiale, au stabilit încadrarea în grad de handicap a solicitanţilor şi eliberarea certificatelor de încadrare în grad de handicap, deşi aceştia nu sufereau de afecţiunile care să le confere acest drept. Pe parcursul urmăririi penale, marea majoritate a persoanelor cercetate a recunoscut faptele săvârşite”.
În luna decembrie 2013, însă, la solicitarea Vioricăi Oniga, care a invocat mediatizarea excesivă a cazului, magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au dispus strămutarea judecării cauzei aflată pe rolul Tribunalului Prahova la Tribunalul Buzău, unde a și rămas din ianuarie 2014 și până în prezent.
În acest dosar, Viorica Oniga este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice cu avantaj patrimonial pentru altul, în formă calificată, complicitate la înşelăciune, fals intelectual, toate în formă continuată.
În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în perioada 2006-2012, în schimbul unor sume de bani şi în baza unor acte medicale falsificate, mai multe persoane au obţinut fără drept încadrarea în grad de handicap şi eliberarea certificatelor care atestă acest fapt de către membrii Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova.
DNA preciza, într-un comunicat, că, urmare a folosirii acestor certificate, persoanele beneficiare au încasat în mod injust, de la bugetul de public, suma de peste trei milioane de lei, cu titlu de indemnizaţii de handicap, bugete complementare, indemnizaţii de însoţitor şi alte facilităţi prevăzute de lege pentru această categorie de persoane.
Nici mai mult, nici mai puțin de 245 de martori – medici specialiști, medici primari, medici de familie, dar și persoane care au beneficiat de certificatele de handicap – au fost pe lista persoanelor programate pentru audiere în procesul lotului Oniga, dosar în care 13 inculpați au fost trimiși în judecată de procurori în anul 2013.
Acum, la șapte ani de la începerea procesului și la opt ani de la săvârșirea infracțiunilor pentru care au fost trimiși în judecată, inculpații din acest dosar pot scăpa fără vreo condamnare, dată fiind apropierea prescripției răspunderii penale.