Violeta Stoica

 

Profesori care s-au pensionat de teama pandemiei, școli care rămân cu porțile închise din cauza ratei de infectare cu coronavirus, doar cu stocuri-tampon de măști pentru elevi, fără medici școlari, dar cu multe obligații pentru părinți și pentru cadrele didactice.
Nouă unități de învățământ din județul Prahova au fost încadrate în scenariul roșu, respectiv grădinițe și școli din comunele Talea și Starchiojd, cărora li se adaugă și trei școli sanitare postliceale, care nu își pot deschide activitatea din cauza faptului că aceasta ar presupune prezența elevilor în unitățile medicale cu paturi, lucru irealizabil în această perioadă.
Practic, dintre cele 647 de unități didactice (inclusiv cele private și școlile postliceale) din Prahova, 415 vor începe anul școlar în scenariul 1 „verde“, 223 – în scenariul 2 „galben“, iar nouă – în scenariul 3 „roșu“.
Conform inspectorului școlar general Constantin Pisău, în cele două comune în care cursurile se vor ține exclusiv online este vorba despre 67 de elevi și preșcolari la Talea și despre 443 de elevi și preșcolari la Starchiojd.
Deși este puțin probabil, șeful ISJ Prahova afirmă că în cele două localități rurale prahovene în care școlile sunt în scenariul „roșu” ar exista rețea de internet care să permită susținerea cursurilor în sistem online, precum și, până luni, tablete promise de Ministerul Educației.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Prahova a adoptat, în ședința extraordinară de miercuri după-amiază, scenariul în care va funcționa fiecare unitate de învățământ din județ, începând cu data de 14 septembrie 2020, ziua în care vor începe cursurile în anul școlar 2020-2021.
Hotărârea a avut la bază analiza care a cuprins situația epidemiologică din fiecare localitate, transmisă de către Direcția de Sănătate Publică Prahova și propunerile consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, avizate de către Inspectoratul Școlar Județean Prahova și DSP.
Astfel, dintre cele 647 de unități didactice (inclusiv cele private și școlile postliceale) din Prahova, 415 vor începe anul școlar în scenariul 1 „verde“, 223 vor începe anul școlar în scenariul 2 „galben“, iar nouă vor începe anul școlar în scenariul 3 „roșu“.
În urma analizei DSP Prahova, au fost scoase din scenariul „roșu“ unitățile de învățâmânt din Boldești-Scăeni și Filipeștii de Târg, întrucât rata mare de infectare este determinată de focare existente aici, dar care sunt izolate și nu au legătură cu transmiterea comunitară. Prin urmare, a fost propusă de către DSP și aprobată în cadrul CJSU varianta 2 de lucru, cea a scenariului „galben“.
Pentru școlile postliceale sanitare, având în vedere specificul activității (desfășurarea pregătirii practice în unități sanitare cu paturi), DSP a propus scenariul 3, întrucât elevii nu pot avea acces, în această perioadă, în spitale. După cum s-a hotărât la nivel național, în cazul scenariului 1 (verde) vorbim despre participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție; în cazul scenariului 2 (galben) – participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămânal) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, iar în cazul scenariului 3 (roșu) – participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.

Care este situația din județ?

Potrivit inspectorului școlar general Constantin Pisău, astăzi, în cadrul Consiliului de Administrație al ISJ Prahova, vor fi luate în discuție trei cereri de pensionare depuse de cadre didactice din județ care vor să renunțe la activitatea de la catedră, în principal din cauza coronavirusului. Deși nu cunoștea foarte exact numărul profesorilor care au cerut pensionarea în această perioadă din cauza temerilor legate de Covid-19, inspectorul școlar general a făcut precizarea că nu sunt mai mult de 10 astfel de cereri și că în aceste cazuri au fost ocupate catedrele ca urmare a repartizărilor efectuate după examenul de titularizare.
Nici o situație clară a problemelor de organizate pentru crearea condițiilor specifice acestei perioade de pandemie din unitățile de învățământ nu exista ieri, în momentul susținerii conferinței de presă la care au participat prefectul Cristian Ionescu, șeful ISJ Prahova, Constantin Pisău, și directorul DSP Prahova, Ioana Loghin. Singurele informații furnizate au fost cele legate de faptul că există clase unde mobilierul este excedentar și trebuie reorganizat pentru ca elevii să beneficieze de spațiu, dar și școli în care sunt insuficiente dispersoare pentru substanțele dezinfectante.
Cât despre măști pentru elevi, acestea nu există decât ca “stoc-tampon”, adică un număr redus de măști de protecție facială care vor fi folosite în cazul în care un elev nu vine cu masca de acasă.

Tablete insuficiente

Până ieri, cel puțin, în Prahova nu sosise nicio tabletă dintre cele promise de Guvern elevilor astfel încât să poată să participe la cursuri în sistem online. Practic, Prahova ar trebui să se considere norocoasă că face parte dintr-un lot declarat câștigător, ceea ce înseamnă că până luni, potrivit reprezentanților ISJ Prahova, ar trebui să ajungă în județ 6.348 de tablete din cele peste 15.000 necesare.

Adeverințele medicale, obligatorii în prima zi de școală

Deși în ultimele zile au apărut informații privitoare la adeverințele medicale pe care elevii trebuie să le prezinte la școală luni, 14 septembrie, conform Ioanei Loghin, șefa DSP Prahova, acestea sunt obligatorii și trebuie completate de către medicii de familie până la începerea școlii. Pe de altă parte, însă, directorul DSP Prahova a precizat că un prim triaj epidemiologic trebuie făcut de către părinți, înainte ca elevul să plece la școală, iar ulterior, cadrele didactice trebuie să semnaleze, la începutul orelor de curs, dacă există vreun elev cu semne de boală, astfel încât să fie anunțați părinții și a se lua măsurile care se impun în fiecare caz în parte.
Șeful ISJ Prahova, Constantin Pisău, a precizat că la două cazuri de coronavirus într-o școală, unitatea de învățământ va trece pe scenariul roșu, timp de 14 zile toate cursurile urmând să se desfășoare online. La apariția unui singur caz dintr-o singură clasă, doar elevii respectivi vor învăța în sistem online timp de 14 zile.