Campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a demarat prin distribuirea primei tranșe de doze la nivel naţional 

Cea mai scăzută rată de vaccinare din Uniunea Europeană împotriva gripei în rândul persoanelor de 65 de ani şi peste s-a înregistrat în 2018 în Letonia, Estonia, Slovacia, Slovenia, Lituania şi România, faţă de o medie de aproximativ 41% la nivelul Uniunii Europene, arată datele publicate ieri de Oficiul European de Statistică (Eurostat) şi preluate de Agerpres.
În 2018, în rândul celor 23 de state membre ale UE pentru care sunt disponibile datele, există diferenţe semnificative în privinţa ratei de vaccinare împotriva gripei: aproape şapte din zece persoane de 65 de ani şi peste (69%) erau vaccinate în Irlanda, iar rate uşor mai reduse se înregistrau în Olanda (63%), Portugalia (61%, date din 2017) şi Belgia (59%).
Cele mai scăzute rate de vaccinare împotriva gripei se înregistrau în 2018 în Letonia (7,7%), Estonia (10,2%), Slovacia (12,5%), Slovenia (12,9%), Lituania (14,8%) şi România (20,8%).
Iarna este perioada în care multe persoane se îmbolnăvesc de gripă. Pentru unii, este o experienţă neplăcută, care durează una sau două săptămâni. Pentru alţii, cum ar fi persoanele de 65 de ani sau peste ori cei cu boli cronice, efectele pot fi mult mai grave. Vaccinarea împotriva gripei este una dintre cele mai eficiente metode de a obţine protecţie împotriva virusului, iar în statele membre UE sunt în vigoare diverse politici pentru a face vaccinurile mai accesibile populaţiei.
Se estimează că proporţia populaţiei UE de 65 de ani sau peste, care este vaccinată împotriva gripei, a scăzut de la 50% în 2011 la 41% în 2018.
Pe de altă parte, în România, potrivit Ministerului Sănătăţii, campania anuală de vaccinare antigripală gratuită a demarat prin distribuirea primei tranșe de doze la nivel naţional. Ieri, ministerul menţionat a anunţat faptul că, pentru sezonul 2020-2021, au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire. “Repartiţia dozelor de vaccin către direcţiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Pe data 14 septembrie, Ministerul Sănătății a început distribuția primelor 330.000 de doze pe care direcţiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie şi unităţilor sanitare în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin va fi distribuit la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Ministerul Sănătăţii. Ministrul de resort, Nelu Tătaru, a ţinut să menţioneze faptul că , deşi în această perioadă atenţia este îndreptată pe acţiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta s-a reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a necesarului de vaccin antigripal, existând posibilitatea creșterii cantității până la 4 milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere. S-a menţionat faptul că în cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS. Ca în fiecare an, campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi. “Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării. De asemenea, solicită unităților farmaceutice să se aprovizioneze din timp cu vaccin antigripal. Mai mult, respectarea regulilor de igienă reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor”, se mai arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Sănătăţii.