Nicoleta Dumitrescu

După luni bune de aşteptare de când şi-au văzut culturile înfiinţate în toamna anului trecut compromise din cauza secetei pedologice prelungite, agricultorii vor fi, în sfârşit, despăgubiţi. Anunţul a fost făcut chiar de către ministrul Agriculturii, care a declarat că din data de 18.09.2020 demarează plata Schemei de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli, beneficiare fiind persoanele care au depus solicitări în acest sens la centrele din judeţ ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Cererile pentru primirea de despăgubiri s-au putut depune începând cu data de 3 septembrie, într-un interval de 10 zile lucrătoare. La nivel naţional au fost înregistrate peste 28.000 de cereri, din care peste 300 au fost din Prahova, cele mai multe fiind din Baba Ana, Albeşti Paleologu şi Ploieşti. Ca şi în alte zone ale ţării, şi la nivelul judeţului, seceta prelungită şi accentuată nu a mai afectat la un asemenea nivel culturile de toamnă de mai bine de 50 – 60 de ani. Iar raportul de sinteză privind evaluarea pagubelor la culturile agricole, întocmit în luna iunie a.c. şi înaintat autorităţilor, a fost mai mult decât concludent în ceea ce priveşte pagubele rezultate din cauza lipsei precipitaţiilor, în proporţie de peste 50% , chiar 60% fiind compromise majoritatea culturilor însămânţate în toamna anului 2019. De departe, cei mai afectaţi au fost cei care au avut culturi de grâu, dar şi de rapiţă sau orz. Potrivit reprezetanţilor APIA Prahova, după operarea proceselor verbale de calamitate în sistem, se verifică dacă parcelele calamitate din procesele verbale se regăsesc în cererea unică de plată 2020, ulterior autorizându-se la plată. 

La jumătatea lunii iunie a.c., potrivit raportului de sinteză privind evaluarea pagubelor la culturile agricole înfiinţate în toamna anului trecut, care au fost prezentate şi autorităţilor judeţene din Prahova, inclusiv prefectului, în calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la nivelul judeţului 54% din suprafaţa însămânţată cu grâu a fost calamitată, cea de orz – în proporţie de peste 64%, cea de rapiţă – 63%, nefiind, practic, cultură însămânţată care să nu fie afectată de lipsa precipitaţiilor. Conform estimărilor făcute după evaluarea în teren, la data menţionată, pagubele se ridicau la peste 61 de milioane de lei, aproape 400 de fermieri prahoveni fiind afectaţi. De altfel, potrivit informaţiilor solicitate reprezentanţilor APIA Prahova, în vederea primirii de despăgubiri au formulat cereri 317 agricultori, fiind vorba despre toţi fermierii cărora le-au fost emise procese verbale de calamitate. Cererile de solicitare a ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică, s-au putut depune începând cu data de 3 septembrie, într-un interval de 10 zile lucrătoare, ultima zi fiind 15 septembrie. Cererile s-au înregistrat la Centrele locale sau judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, pe raza cărora a fost depusă şi Cererea unică de plată în Campania 2020. Beneficiarilor li s-a impus să îndeplinescă mai multe condiții cumulativ, respectiv: să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie a.c. inclusiv, în care procentul de calamitare a fost de peste 30% aferent culturii calamitate; suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în Cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate; să fie înregistraţi în evidenţele APIA în anul 2020, cu Cerere unică de plată 2020; să nu se afle în dificultate, respectiv reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului. Ajutorul de stat se va acorda beneficiarilor care au înființat în toamna anului 2019 culturi de grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță, cu precizarea că suprafața pentru care se acordă ajutorul de stat nu poate depăși suprafața culturii declarate în cererea unică de plată depusă în cadrul Campaniei 2020. Cuantumurile maxime ale ajutorului de stat anunţate pentru despăgubiri sunt următoarele: grâu – 925 lei/ha; secară – 925 lei/ha; triticale – 805 lei/ha; orz – 912 lei/ha; orzoaică – 951 lei/ha; ovăz – 772 lei/ha; rapiță – 1002 lei/ha.
Conform datelor primite de la APIA Prahova, cele mai multe solicitări pentru primirea de despăgubiri au fost din zonele Bana Ana (25 de cereri), Albeşti Paleologu (21), Ploieşti (21), Mizil (18), Sălciile şi Tomşani – câte 17 cereri, cele mai afectate fiind culturile de grâu, rapiţă şi orz.