V. Stoica

Despre noua închisoare de maximă siguranță care ar urma să apară la marginea Ploieștiului, în comuna Berceni, se vorbește de circa 10 ani.
Cu toate acestea, noul penitenciar cu 1.000 de locuri din comuna Berceni, aflată în imediata apropiere a Ploieștiului, se află abia la stadiul traducerii studiului de fezabilitate, potrivit informațiilor publicate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice. După cum stau lucrurile, până la construirea propriu-zisă a noii închisori de maximă siguranță și cu regim închis, proiectată pentru 1.000 de locuri, va mai trece, cel mai probabil, încă un deceniu.
Penitenciarul Ploiești, autoritatea contractantă a tuturor documentațiilor și a lucrărilor de construire, a scos la licitație serviciile de traducere autorizată din limba română în limba engleză a celor 678 de pagini ale studiului de fezabilitate.
Potrivit temei de proiectare, în sectorul de deținere vor fi amplasate foișoare de supraveghere, puncte de control, pavilion primire deținuți, pavilion vizite, punct de alimentație (bucătărie și depozitări), pavilion carantină, pavilion infirmerie, pavilion spălătorie și depozit de obiecte personale ale deținuților, pavilion izolator, o unitate de detenție formată din două pavilioane de detenție cu câte 25 de celule, cu corp de legătură între ele, curte de plimbare și spațiu de joc, un pavilion multifuncțional cu unități de maximă siguranță, un alt pavilion de detenție-rezervă, un teren de sport multifuncțional sau sală de sport, zone de protecție. Unitățile cu regim închis vor fi formate din nouă clădiri pentru câte 100 de persoane, iar unitățile de maximă siguranță – două clădiri pentru câte 50 de persoane.
Noul penitenciar de la Berceni ar trebui să aibă și alte facilități, precum un teren de fotbal agrementat FIFA, categoria II, ceea ce înseamnă că în închisoarea de lângă Ploiești s-ar putea organiza chiar și meciuri oficiale. În tema de proiectare se arată că terenul de fotbal de la închisoarea din Berceni ar trebui să aibă dimensiunile de 105×65 de metri, ceea ce înseamnă că s-ar încadra în specificațiile FIFA.
Terenul de joc va fi împrejmuit cu plase sudate cu o înălțime de patru metri, supraînălțate cu sârmă ghimpată cu lamele tăietoare, pentru „securizarea” jucătorilor.