În Prahova – zeci de metri cubi de lemn confiscaţi

F. T.

În perioada 11 – 17 septembrie a.c., polițiști şi reprezentanţi ai direcţiilor silvice din ţară au desfășurat, la nivel naţional, peste 700 de controale pentru verificarea provenienței, prelucrării, depozitării şi valorificării lemnului, precum și pentru verificarea legalității transportului materialului lemnos.
În acest context – după cum se precizează într-un comunicat de presă al Poliţiei Române, au fost verificate 237 de obiective: exploatări forestiere, instalații de debitat, depozite, târguri, piețe, oboare și ocoale silvice.
Pentru neregulile constatate în domeniul silvic, au fost înregistrate 112 dosare penale, în care sunt cercetate 71 de persoane și au fost aplicate 172 de sancțiuni contravenționale la Legea 171/2010 – Legea contravențiilor silvice, în valoare de 416.500 de lei. Ca măsuri complementare, au fost confiscați 983 de metri cubi de lemn fără documente legale”.
Reprezentativ pentru acţiunile menţionat mai sus este amintit controlul efectutat de către poliţiştii prahoveni împreună cu angajaţi ai Direcţiei Silvice Prahova şi ai Gărzii Forestiere Ploieşti, care, reamintim, au realizat miercuri, 16 septembrie, un control la un agent economic din Vălenii de Munte.
Acolo, angajaţii celor trei instituţii prahovene au constatat faptul că lemnul era comercializat fără a i se întocmi documente de însoțire, context în care au fost aplicat sancțiuni contravenționale în valoare de 5.000 de lei, conform Legii nr.171/2010.
De asemenea, au fost confiscaţi şi 24 metri cub de lemn, în valoare de aproximativ 4.400 de lei.