Timp de trei ani (perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2023), Poliţia Română derulează o campanie la nivel naţional ce are drep scop conştientizarea de către toţi participanţii la trafic, de la pieton până la şofer de TIR, a riscurilor la care se expun şi îi expun şi pe alţii prin comportatamentul mai mult sau mai puţín adecvat normelor legale.
„Scopul proiectului este ca România să devină o țară sigură din punct de vedere al traficului rutier, pentru cetățenii ei și pentru cei care o tranzitează, prin prevenirea accidentelor de circulație, pentru a se putea înscrie în graficul comun stabilit de statele membre UE privind reducerea numărului de persoane decedate sau rănite grav în evenimente rutiere.
Obiectivele specifice ale proiectului vizează îmbunătățirea nivelului de cunoaștere și respectare a normelor rutiere, de către participanții la trafic, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație.(…). Participanții, în orice formă, la traficul rutier (pietoni, conducători de vehicule de orice tip) provin din toate categoriile sociale. (…) Campaniile vizează conștientizarea participanților la trafic cu privire la principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave produse în ultimii ani, în România (viteza excesivă, indisciplina pietonilor, neacordarea priorității de trecere), precum și alte cauze (folosirea telefonului mobil, alcoolul, drogurile)”, se precizează într-un comunicat de presă a Poliţiei Române.
În contextul amintit mai sus, IGPR precizează că bugetul proiectului este de peste 31.400.000 de lei, sumă obţinută prin finanţare nerambursabilă, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (2014/ 2020).