Noi cazuri la Spitalul Voila, Primăria Puchenii Mari se închide, iar la Brazi se face bilanţul la zi

N. Dumitrescu

Având în vedere numărul tot mai mare al persoanelor confirmate cu noul virus, mai mult ca sigur, astăzi, Prahova va depăși pragul a 2000 de îmbolnăviri cu COVID – 19. Confirmarea a venit ieri, odată cu situația zilnică transmisă în mod oficial de către Instituția Prefectului Prahova, când s-a anunțat faptul că, de la începutul epidemiei, la nivelul județului au fost confirmate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2 un număr de 1.940 de persoane, față de ziua precedentă fiind mai mult cu 67 de bolnavi. Dintre persoanele infectate cu noul coronavirus, 21 au fost confirmate într-o secție a Spitalului de Psihiatrie Voila, acolo unde DSP Prahova a descoperit în această săptămână un focar de infecție. În primă fază, a fost vorba despre 13 angajați, ulterior, însă, după testarea întregului personal și a pacienților, au mai fost înregistrare confimări în cazul a încă 16 pacienți și al altor cinci angajați.
Potrivit ultimelor raportări, în spitalele din județ, unde sunt tratați bolnavi COVID-19, în secțiile de Terapie Intensivă, sunt internați 26 de pacienți, dintre care 19 sunt ventilați, conform informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Prahova, ultimele decese asociate cu noul virus fiind înregistrate în rândul a trei persoane trecute de 60 de ani, toate prezentând și comorbidități. De precizat însă faptul că, joi după amiază, Primăria Puchenii Mari a anunțat, pe pagina de facebook a instituției, că patru dintre angajați au fost depistați cu noul virus. Dată fiind această situație, s-a luat decizia ca să se sisteze activitatea primăriei până pe 6 august. Pe de altă parte, pentru a face dovada transparenței, o altă autoritate locală – Primăria Brazi, care, de asemenea, s-a confruntat cu îmbolnăvirea a 10 dintre salariați, ieri a făcut publică, tot pe pagina de facebook a instituției, care este situația la zi în ceea ce privește efectele pandemiei, pentru fiecare dintre satele componente: Bătești – 5 persoane în izolare/carantină la domiciliu; Brazii de Sus și Brazii de Jos – două persoane în izolare/carantină la domiciliu; Popești – 10 persoane în izolare/carantină la domiciliu; Stejaru – două persoane în izolare/carantină la domiciliu; Negoiești – 6 persoane în izolare/carantină la domiciliu. Totodată, s-a mai menționat și faptul că, în comuna Brazi, până pe data de 30 iulie, patru persoane au decedat ca urmare a faptulului că noul virus le-a agravat afecțiunile pe care aceștia deja le aveau. ”31 de persoane s-au îmbolnăvit de COVID-19 începând cu 5.07.2020 până în prezent. De precizat că o parte dintre persoanele bolnave cu noul virus deja au depășit perioada de 14 zile în care erau obligate la izolare/carantină la domiciliu”, se mai arată în anunțul Primăriei Brazi.
Reamintim că, de astăzi, de la ora 7,00, purtarea măștii de protecție a feței devine obligatorie și în județul Prahova în spații deschis: piețe, târguri, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zone în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în intervalele orare: 07.00-11.00 și 15.00-23.00, exceptați de la această regulă făcând copiii cu vârsta mai mică de 5 ani. Potrivit măsurilor stabilite pentru perioada stării de alertă, amenda pentru cei care nu poartă mască de protecție este cuprinsă între 500 de lei şi 2.500 de lei.