Peste 57.000 de persoane au semnat petiția inițiată de comunitatea Declic prin care procurorului general Gabriela Scutea i se solicită să anuleze soluția de clasare a Dosarului 10 august, potrivit Hotnews.
”Pentru a mai avea încredere în justiție, vrem să vedem o anchetă temeinică și imparțială, care să descopere vinovații pentru represiunea din 10 august. Altfel, riscăm ca ancheta 10 august să devină un nou dosar ”fără vinovați”, precum dosarele Revoluției și Mineriadei”, spun autorii documentului.
Petiția a fost creată după ce DIICOT a anunțat public că i-a scos de sub urmărire penală pe șefii din Jandarmerie.
”Procurorii DIICOT susțin că protestatarii pașnici au fost ”complici” și sunt vinovați pentru că au fost gazați ori bătuți. O asemenea argumentație încalcă dreptul la protest pașnic, garantat prin Constituție. Să acuzi femei, copii și bătrâni gazați ori agresați de jandarmi că și-au exprimat public opinia, în Piața Victoriei, pe 10 august 2018, este inadmisibil.
De aceea, considerăm că este necesară reluarea anchetei și soluționarea dosarului în baza probelor, a mărturiilor celor prezenți, nu pe baza unor opinii personale ale procurorului de caz”, spune sursa citată.
Petiția, intitulată ”Vrem anchetă corectă în dosarul 10 august!”, are ca țintă strângerea a 100.000 de semnături.