F. T.

Ecosistemul prahovean nu înseamnă numai pădurea. Protecţia fondului forestier nu presupune doar regenerare – artificială sau naturală, descopleşiri, lucrări de curăţire, pânda pentru prinderea hoţilor de material lemnos etc.
Viitorul ecosistemului prahovean presupune şi lucrări de amenajare. Cum ar fi acelea realizate la albiile torenţiale.
Un exempu în acest sens este Ocolul Silvic Slănic, „pe raza căruia au fost începute lucrările hidrotehnice de amenajare a albiilor torenţiale din Bazinul Hidrografic Brădet, respectiv Valea Pietrii, realizate de către ROMSILVA – Direcţia Silvică Prahova”, după cum se precizează într-o postare pe Facebook a instituţiei.
Scurt şi la obiect, silvicultorii prahoveni mai amintesc, în aceeaşi postare de pe reţeaua de socializare, faptul că ” lucrările de corectare a torenţilor din Bazinul Hidrografic Brădet (odată terminate – n.n.) au rolul de a combate efectele negative ale proceselor torenţiale prin reţinerea parţială și consolidarea aluviunilor, de a asigura stabilitatea versanţilor și de a proteja drumul auto forestier Brădet”.
Atât se spune şi nimic mai mult.
Suficient cât, în aval, să nu se transforme torenţiii în pâraie sau râuri, care să spulbere (aproape) totul în cale…
Doar cu o completare a venit juristul Direcţiei Silvice Prahova, Sorin Vintilă, care, ieri, ne-a precizat faptul că respectivele amenajări hidrotehnice au fost terminate.