Cu „Fantasticul Cîţu”, România se împrumută cu 1.000 de euro de secundă”, se precizează în textul moţiunii de cenzură semnată de PSD

Reprezentanţii Guvernului au încălcat toate regulile impuse cetăţenilor în urma pandemiei cu noul coronavirus, se arată în textul moţiunii de cenzură a PSD cu titlul „Guvernul PNL – De la Pandemie la pande-mită generalizată”, potrivit Hotnews.
Documentul dedică un capitol „Chermezelor PNL în vreme de pandemie”, în care arată că „reprezentanţii Guvernului şi-au pierdut iremediabil credibilitatea în modul în care au gestionat pandemia”.
„Au spus pe gură că virusul e deosebit de grav, dar s-au purtat ca şi cum virusul n-ar fi existat, petrecând fără mască şi fără distanţare în clădirea guvernului sau dând petreceri în restaurante cu zeci de invitaţi şi interlopi. Au încălcat toate regulile pe care le-au impus cetăţenilor! Au nesocotit toate recomandările epidemiologilor! S-au purtat ca şi cum s-ar fi aflat deasupra legii şi a coronavirusului! Au sfidat un întreg popor pe are l-au forţat să respecte reguli şi restricţii pe care ei înşişi le-au călcat în picioare fără nicio jenă!”, se arată în textul moţiunii.
De asemenea, semnatarii moţiunii susţin că „o naţiune întreagă l-a văzut pe şeful statului român, Klaus Iohannis, stând impasibil, fără mască, la reuniunile de la Bruxelles, într-un contrast jenant cu ceilalţi lideri politici europeni care se conformaseră regulilor de protecţie”.
Un alt capitol al documentului se referă la „restricţiile contradictorii impuse cetăţenilor români”, semnatarii moţiunii apreciind că „o altă cauză majoră a pierderii controlului asupra pandemiei de către Guvernul Orban 2 a fost seria nesfârşită de decizii şi măsuri contradictorii”.
Potrivit moţiunii PSD, „a fost greu de înţeles pentru români de ce nu puteau circula în spaţiu deschis în parcuri, dar aveau voie să se îngrămădească în spaţii închise în supermarketuri”, şi totodată „este greu de înţeles pentru români de ce poţi merge la plajă cu soţul din certificatul de căsătorie, dar nu poţi merge cu propriul copil pe care îl creşti în parteneriat civil”.
Un alt capitol din document se referă la „devalizarea bugetului de stat sub paravanul pandemiei”, precizându-se că, în prezent, DNA investighează achiziţii publice ilegale la UNIFARM de 140 milioane de euro.
„Hoţia începe să iasă la suprafaţă din aproape toate achiziţiile făcute de Guvern în această perioadă. Pandemia a fost transformată într-o pande-mită generalizată! Corupţia şi spaga au ajuns până în Cancelaria Premierului. Printre cei care au dat şpăgi de sute milioane de euro se află şi omul de încredere al lui Ludovic Orban, care tace culpabil când e întrebat dacă a avut discuţii cu acea persoană în timpul pandemiei”, susţine documentul.
Social-democraţi amintesc în moţiune că „au trecut deja două luni de stare de alertă în care românii cu venituri mici au fost amendaţi că nu şi-au permis să poarte masca de protecţie în spaţiile închise”, în timp ce „Protecţia Consumatorului a arătat că 90% din măştile de protecţie importate în guvernarea Orban sunt neconforme şi pun sănătatea oamenilor în pericol”.
„În loc să asigure protecţia cetăţenilor în faţa pandemiei, măştile Guvernului Orban devin factor de risc de infectare pentru populaţie, adaugă semnatarii moţiunii.
Potrivit acestora, „cu „Fantasticul Cîţu” România se împrumută cu 1.000 de euro de secundă”.
Partidul Social Democrat a anunţat depunerea ieri, la Parlament, o unei moţiuni de cenzură la adresa Cabinetului Orban, textul fiind semnat de 205 deputaţi social-democraţi.