Violeta Stoica

Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova, a răspuns, ieri, în cadrul unei întâlniri online cu prahovenii, întrebărilor legate de oportunitatea organizării alegerilor locale și a începerii noului an școlar cu elevii în sălile de clase.
Șeful administrației județene, care deține și funcția de președinte al PSD Prahova, a afirmat că nu este de acord cu începerea noului an școlar cu prezența fizică a elevilor și a profesorilor în unitățile școlare în condițiile în care numărul cazurilor de coronavirus este la un nivel ridicat.
De asemenea, Bogdan Toader a precizat că este imposibilă respectarea concomitentă a dreptului constituțional la protejarea sănătății persoanelor și a celui de a fi ales. Acesta a mai menționat că există posibilitatea apariției unui număr mare de contestații în urma organizării scrutinului în 27 septembrie.
“Consider că nu este un moment oportun nici pentru începerea școlilor, nici pentru organizarea alegerilor. Nu este un moment potrivit. Numărul mare de cazuri de covid face imposibilă începerea școlilor. Este nevoie de un plan, trebuie măsuri foarte clare care să fie respectate, legate de păstrarea distanței fizice, de purtarea măștii de către elevi. În acest moment, discuția trebuie avută la nivel înalt, pentru a se stabili ce este de făcut.
Noi, în acest moment, nu facem decât să punem viața oamenilor în pericol, pentru că nu știu cum se va putea desfășura o campanie electorală normală, în situația actuală. Oricine poate contesta rezultatul, ca fiind viciat. Pentru că în Constituția României este stabilit foarte clar dreptul la sănătate, dar și dreptul de a alege și de a fi ales. Iar în acest moment, aceste două drepturi nu pot fi îndeplinite concomitent, în cazul alegerilor locale. Nu sunt adeptul unui astfel de scrutin într-o astfel de perioadă. Avem colegi, avem candidați de primari, avem primari în spital, din partea tuturor partidelor. Cineva trebuie să își asume amânarea alegerilor!”, a răspuns Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova și al PSD Prahova întrebărilor puse de prahoveni referitoare la începerea anului școlar și la alegerile locale din septembrie.