N.Dumitrescu

Pentru a-și găsi un serviciu stabil și anumite categorii de persoane care, din diverse motive, își găsesc mai greu loc pe piața muncii din România, mai ales în contextul pandemiei, statul a recurs la noi facilități de care să beneficieze angajatorii. Astfel, este în vigoare și un act legislativ care vizează instituirea unor măsuri active de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor în contextul problemelor cu care domeniul economic s-a confruntat din cauza răspândirii noului virus. Beneficiari sunt angajatorii care până la data de 31 decembrie a.c. încadrează în muncă, pe perioadă nederminată, cu normă întreagă, următoarele categorii de persoane: persoane în vârstă de peste 50 de ani ale căror raporturi de muncă au încetat din motive neimputabile lor, în perioada stării de urgenţă, respectiv persoane cu vârsta cuprinsă între 16 şi 29 de ani, în ambele cazuri fiind vorba despre persoane înregistrate ca şomeri în evidenţa agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă judeţene.
Potrivit reprezentanților Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova, de noile prevederi s-au arătat interesați și agenți economici din județ,  la nivelul lunii iulie fiind înregistrate deja câteva zeci de solicitări, atât din partea celor care erau dispuși să ofere locuri de muncă tinerilor care nu au împlinit vârsta de 30 de ani, cât și persoanelor peste 50 de ani.
În ceea ce privește facilitățile de care vor avea parte angajatorii care vor oferi locuri de muncă persoanelor din categoriile de vârstă menționate, acestea se acordă în anumite condiții. Concret, angajatorii primesc lunar, pe o perioadă de un an, pentru fiecare persoană angajată din categoriile menționate, 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei, având obligaţia menţinerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de minimum 12 luni. Potrivit legislației în vigoare, sumele prevăzute mai sus se acordă pentru plata salariului proporţional cu timpul efectiv lucrat de salariat şi nu se cumulează, pentru aceeași persoană, cu subvenţiile care se acordă angajatorilor care au încheiat cu AJOFM contracte sau convenţii în temeiul legii privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.