Tragerea la sorți UEFA a oferit adversarii reprezentantelor României în turul I preliminar Europa League, iar partidele se vor disputa pe 27 august, într-o singură manșă. FCSB a fost repartizată în categoria capilor de serie și a primit ca adversar în turul I preliminar Europa League pe Shirak Gyumri (Armenia). Duelul va avea loc în o singură manșă, pe teren propriu, aspect fixat tot prin tragere la sorți.
Club fondat în 1958, Shirak a câștigat de 4 ori campionatul Armeniei după ’90, ultima dată în 2013. O prezență constantă în cupele europene, nu a disputat totuși niciodată mai mult de două tururi într-o ediție, eliminând doar echipe din Georgia, San Marino, Kazahstan, Muntenegru și Bosnia-Herțegovina. Antrenor din 23 iulie 2020 este Tigran Davtyan (42 ani), fost jucător al clubului, care în trecut a mai antrenat doar echipa secundă a lui Shirak. Lotul este cotat de transfermarkt.de la 2,15 milioane euro și în el se regăsesc doi fotbaliști de origine ivoriană și un jucător de orgine nigeriană.
Universitatea Craiova a fost repartizată și ea în categoria capilor de serie și a primit ca adversar în turul I preliminar Europa League pe FC Lokomotive Tbilisi. Duelul va avea loc în o singură manșă, pe terenul echipei din Georgia, aspect fixat tot prin tragere la sorți. Club fondat în 1936, cu o arenă “Mikheil Meskhi” de 27.223 de locuri, nu a câștigat niciodată titlul de campioană a Georgiei din 1990 până azi, dar se poate mândri cu trei Cupe. Sezonul 2020 este în desfășurare în Georgia, echipa având doar 9 puncte după 8 meciuri disputate. Adversara oltenilor a participat în 6 ediții ale cupelor europene, fiind eliminată de fiecare dată în primul tur. Din 6 iulie 2020, antrenor este Giorgi Chiabrishvili (40 ani), fost tehnician la alte echipe din prima ligă georgiană și selecționer U21 al Georgiei. Lotul este cotat pe transfermarkt.de la 4,3 milioane de euro și îl are ca vedetă pe Vato Arveladze, mijlocaș de 22 de ani întors de la Korona Kielce (Polonia), nepotul lui Șota Arveladze, fost mare jucător georgian.
FC Botoșani nu a fost repartizată în categoria capilor de serie, UEFA grupând posibilele adversare din rândul echipelor cu coeficient ridicat. Pentru echipa românească au devenit potențiale adversare Partizan Belgrad (Serbia), Lech Poznan (Polonia) și FC Ordabasy (Kazahstan), moldovenii având noroc, primind ca adversar în turul I preliminar Europa League pe FC Ordabasy (Kazahstan). Duelul va avea loc în o singură manșă, pe terenul echipei din Kazahstan, aspect fixat tot prin tragere la sorți, dar, din cauza restricțiilor Covid, sunt șanse mari ca meciul să se joace într-o țară neutră!
Echipa din localitatea Shymkent a fost fondată în 1949 și dispută meciurile pe teren propriu pe arena Khazymukan Munaitpasov (20.000 locuri). În sezonul 2019 a terminat pe locul 3 în campionat, la 4 puncte de liderul Astana, cea mai bună clasare din 2000 până azi, obținută anterior și în 2002 și 2017. Sezonul intern 2020 este în curs de desfășurare, echipa are 4 puncte după 4 meciuri disputate. În lotul cotat de transfermarkt.de la 12,4 milioane euro se află mai mulți stranieri, printre care sud-africanul May Mahlangu, fost jucător la Dinamo București, belgianul Badibanga, senegalezul Diakhate și vârful brazilian Joao Paolo, cu cea mai mare cotă de piață din lot. Antrenor, încă din 2018, este fostul internațional georgian Kakhaber Tskhadadze (51 de ani), fost selecționer al Georgiei în perioada 2015-2016.
Și CFR Cluj știe cu cine va juca în preliminariile Champions League. Ardelenii vor juca într-o singură manșă, în deplasare, cu FC Floriana din Malta în primul tur preliminar al Ligii Campionilor, iar dacă vor învinge în această partidă, campionii României vor întâlni Dinamo Zagreb (Croația).