Judeţul Prahova a urcat pe locul opt, la nivel naþional, la numãrul de cazuri de coronavirus

 

Violeta Stoica

Locuitorii comunei Gornet sunt primii prahoveni care intră în carantină, după aplicarea noii legislații. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a hotărât, la propunerea Direcției de Sănătate Publică, instituirea carantinei zonale în satul Gornet din comuna Gornet. Pentru că, de fapt, satul Gornet se află chiar la intrarea în comună, toți locuitorii vor avea de suferit din cauza acestei măsuri.
Conform hotărârii luate de CJSU, vor fi permise intrarea și ieșirea din localitatea doar pentru transportul de marfă, pentru persoanele care nu locuiesc în zona carantinată dar care desfășoară activități în comuna Gornet, locuitorii care merg la serviciu în afara localității, în baza unei adeverințe de la angajator, persoanele care realizează activități agricole, pentru persoanele care se deplasează să îngrijească un copil/persoană cu dizabilități, pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală ce nu poate fi amânată sau în cazul decesului unui membru al familiei.

Care este „cota” de bolnavi pentru carantinarea unei zone

Ordinul semnat de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, prin care se stabilesc inclusiv condițiile în care poate fi instituită carantina pentru localitățile cu focare active de coronavirus, prevede că se recomandă carantina zonală atunci când se constată că riscul răspândirii infecției în comunitate nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate depășește pragul stabilit de Institutul Național de Sănătate Publică.
Care sunt criteriile pentru declanșarea analizei pentru propunerea de carantinare zonală: trend crescător pentru ultimele 14 zile, rata de infectare peste nivelul de alertă (3 cazuri la mia de locuitori), ponderea majoritară a cazurilor în cadrul comunității față de focarele înregistrate în comunități închise, ponderea populației în vârstă de 65 de ani și peste această vârstă, personalul insuficient pentru desfășurarea anchetelor epidemiologice în cadrul DSP, în raport cu numărul de cazuri confirmate și altele care țin de modul în care face față sistemul sanitar la numărul de cazuri.
lNSP evaluează analiza de situație locală propusă de catre DSP și, în cazul avizării favorabile, o va transmite comitetului județean pentru situații de urgență.
Carantina zonală se instituie prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.
Pe de altă parte, propunerea de ridicare a măsurii de carantină zonală se va face pe baza analizei situației epidemiologice efectuate de către DSP la 14 zile de la instituirea acesteia. Analiza va fi evaluată de către lNSP și, în cazul avizării favorabile, va fi transmisă catre CJSU și, ulterior, decizia de ridicare a carantinei se dispune prin ordin al șefului Departamentului pentru Situații de Urgență sau al persoanei desemnate de acesta, în baza hotărârii CJSU.

Președintele CJ Prahova, Bogdan Toader, nu este de acord cu raportul de trei cazuri la mia de locuitori

Bogdan Toader, președintele PSD Prahova și al Consiliului Județean Prahova, a atacat, ieri, condițiile prin care se poate institui carantina zonală: “Nu voi fi NICIODATĂ de acord cu instituirea carantinei pentru trei cazuri confirmate cu coronavirus la o mie de locuitori!
În calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, nu voi fi de acord NICIODATĂ cu instituirea carantinei în localitățile în care există trei cazuri confirmate de coronavirus la o mie de locuitori!
Ce ar însemna acest lucru? Că, la rata actuală de îmbolnăvire, luând în calcul datele oficiale furnizate zilnic de guvernanți, se vor putea carantina comunități întregi, după bunul plac al unor incapabili să țină sub control epidemia!
3 la mie! Dacă se va ține cont de această rată de infectare, în curând toată România va intra în carantină! Ce se află, de fapt, în spatele acestor decizii aberante? Incapacitatea acelorași guvernanți de a ține în frâu răspândirea comunitară a noului coronavirus! Incapacitatea sau imposibilitatea direcțiilor de sănătate publică de a efectua corect și în timp util anchetele epidemiologice, în ciuda faptului că, recent, reprezentanții Guvernului Orban s-au lăudat că au suplimentat posturile în DSP-uri! Domnilor liberali, nu vă bați joc de români! Luați decizii corecte, nu luați hotărâri în spatele cărora să vă ascundeți neputința de a guverna!”.

Locul opt pe țară

Prahova urcă în clasamentul județelor cu cele mai multe cazuri de coronavirus, conform informațiilor oficiale făcute publice de reprezentanții Grupului de Comunicare Strategică. Ieri, județul nostru se afla pe locul 8, cu 1253 de cazuri confirmate de la debutul pandemiei și până la raportarea din 22 iulie. În doar 24 de ore, a crescut cu încă 70 de persoane numărul prahovenilor infectați cu SARS CoV-2.

Focarul de la Spitalul Județean se extinde

Potrivit ultimelor informații furnizate de Direcția de Sănătate Publică Prahova, au fost identificate două noi focare de infectare cu SARS-CoV2, în două dintre secțiile Spitalului Județean de Urgență Ploiești, unde, până în prezent, au fost confirmate 22 de cazuri pozitive din cadrul personalului medical, dintre care 17 într-o secție, 5 pe altă secție. În vederea prevenirii răspândirii infectării cu virusul SARS-CoV 2, au fost adoptate măsuri în unitatea medicală: anunțarea și trimiterea personalului cu rezultate pozitive către Secția de Boli Infecțioase; sistarea internărilor; testarea tuturor pacienților existenți la nivelul secțiilor; asigurarea asistenței medicale a pacienților cu personal doar din cadrul secțiilor (se sistează contractele cu medicii din afara secțiilor); sistarea activității secțiilor în Ambulatoriul de specialitate; testarea în regim de urgență a persoanalului secțiilor din Ambulator; după externarea pacienților se va efectua dezinfecția terminală la nivelul secțiilor, în toate spațiile; personalul rămas va fi retestat în 23 și 24 iulie. Pe de altă parte, s-a dispus respectarea cu strictețe a următoarelor măsuri: efectuarea triajului epidemiologic la începutul fiecărui schimb de lucru; purtarea echipamentului de protecție corespunzător activității desfășurate; masca de protecție va fi purtată cu schimbare la 4 ore; se va respecta distanța de 1,5 metri între persoane în spațiile comune; personalul care prezintă simptomatologie respiratorie nu se va prezenta la serviciu, dar se va prezenta la UPU pentru efectuarea investigațiilor și stabilirea diagnosticului; respectarea tuturor normelor de igienă și interzicerea folosirii aparatelor de aer condiționat.