Nicoleta Dumitrescu

 
Avertismentul din titlu îi aparține șefului statului și a fost lansat acum câteva zile, după o nouă discuție cu premierul, pe teme de strictă actualitate. În intervenția sa publică, printre altele, președintele nu a omis să le reamintească românilor faptul că, dincolo de relaxările care vor continua să se aplice, în etape, coronavirusul este încă o realitate. Și ce realitatate!

Numai că, în paralel cu covidul, un alt soi de virus este viu, de asemenea, în societate! Este vorba despre virusul electoral care, după câteva luni de pauză, s-a agățat, odihnit fiind, și mai puternic de cei care văd în 2020 nu doar anul pandemiei de coronavirus, ci și anul alegerilor – locale și parlamentare. Deja, după luna mai – a florilor – în aer miroase a campanie electorală, asta în ciuda faptului că, așa cum s-a văzut, parlamentarii trebuie să meargă pe repede înainte cu modificările la legislația actuală – unele care de data aceasta să fie constituționale – care să stabilească prelungirea mandatului actualilor aleși locali, dar și când ar urma românii să fie chemați la urne. Asta nu înseamnă că nu le-ar displăcea tema, ba din contră! Când aud de alegeri, politicienii, fie ei din opoziție, fie de la putere, parcă prind aripi, transformându-se brusc în păsări care vânează, la orice pas,…voturi!
Ba, ca să se bată fierul alegerilor, cât e cald, unii dintre liderii politici au avansat zilele trecute potențiale nume de candidați inclusiv pentru alegerile prezidențiale, asta în ciuda faptului că următorul scrutin va avea loc peste câțiva ani, iar în interiorul partidelor încă se duc lupte pentru creionarea portretului robot al acelora care ar fi numai buni de puși în fruntea primăriilor, la toamnă!
Așa se explică faptul că, în ideea de a atrage atenția, cei care vor neapărat să-și vadă numele pus pe buletinul de vot la alegerile locale care vor avea loc peste numai câteva luni au început să fie mai vizibili, în mod special pe rețelele de socializare, arătând fie cât de multe au realizat ei pe vremea când toată lumea li se adresa cu ”domnule primar”, fie cât de mult au greșit cei care încă nu și-au terminat mandatul, deși cei arătați cu degetul sunt din aceeași grădină politică, bașca faptul că pe vremuri se tutuiau și se lăudau, în gura mare, că sunt amici.
Așa se întâmplă întotdeauna în anii electorali, nu-i mare filozofie, când, din dorința de a câștiga, prin vot, statutul de ales local sau de parlamentar, prietenii de la aceeași masă politică devin, brusc, dușmani, iar lupta dintre bisericuțele din partid au ca final promovarea, pe post de candidați, a unor personaje care nu au șanse prea multe ca să le ia ”fața” contracandidaților, așa cum s-a întâmplat și în anii electorali trecuți.
Mai trist este însă faptul că, în continuare, se merge pe aceleași clișee, un exemplu fiind ”descinderile” în teren, pe la diferite lucrări, ajungându-se în situația în care sunt postate pe paginile personale de socializare fotografii de la același obiectiv, din aceeași zi, dar la ore diferite și din unghiuri diferite! Culmea este că fiecare personaj în parte consideră că, în explicația fotografiilor respective, trebuie să-și dea cu părerea, în câteva cuvinte, despre faptul că treaba merge, evident bine, că este în folosul cetățenilor, în final strecurându-se și un mesaj ușor lacrimogen, de genul că respectivul proiect este… unul de suflet!
Ce se uită, însă, iar asta o știu și cei care se laudă – pricepând despre ce este vorba inclusiv și cetățenii – este că toate aceste ieșiri în public nu reprezintă nicidecum o respectare a promisiunilor făcute în perioada campaniei electorale ori la început de mandat. În niciun caz! De fapt, nu sunt altceva decât o iluzie a faptului că, întinzând pelteaua pe ultima bucățică de pâine rămasă din mandat, cei care se văd și la anul tot fie pe postul de ales local, fie ca parlamentar – în speranța că vor mai câștiga un nou mandat- cred despre ei că au fost, totuși, oameni de treabă, că au făcut ceva pentru comunitatea care i-a ales în urmă cu patru ani. Iar asta se întâmplă din cauza faptului că virusul automulțumirii este încă viu în societate, fiind bine ascuns în laboratoarele și eprubetele tuturor partidelor, fără nicio deosebire!