Preşedintele interimar al Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc, afirmă că „în numai 6 luni Guvernul Orban a emis cel mai mare număr de OUG-uri văzut vreodată”, recent fiind publicată în Monitorul Oficial Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cu numărul 100, potrivit Agerpres.
„La 25 iunie 2019, Ludovic Orban spunea următorul lucru legat de această practică: ‘Mesajul dat de români a fost acela de a nu mai fi adoptate Ordonanţe de Urgenţă a căror constituţionalitate nu poate fi verificată în timp util prin sesizarea altor autorităţi în afară de Avocatul Poporului’. Apoi, la începutul mandatului, premierul Orban s-a angajat în faţa românilor, a Parlamentului şi a preşedintelui României, că va implementa ‘toate recomandările’ Comisiei de la Veneţia; că nu va adopta în exces ordonanţe de urgenţă pentru modificarea legislaţiei în vigoare”, arată Cazanciuc într-un mesaj postat sâmbătă pe pagina sa de Facebook. El apreciază că din noiembrie 2019, când au preluat guvernarea, liberalii „nu au pus capăt ‘abuzului’ de ordonanţe de urgenţă pe care îl invocau, dimpotrivă, l-au consolidat”. „Recordul absolut de sfidare a poporului îl reprezintă, de departe, angajarea răspunderii politice a Guvernului pe bugetul României, urmată de noaptea lungă a ordonanţelor de urgenţă”, mai spune Cazanciuc.
În opinia sa, „Parlamentul trebuie să îşi fixeze drept obiectiv respingerea tuturor Ordonanţelor de Urgenţă
emise de guvernul actual, incapabil să ia măsuri de relansare a economiei ţării”.
Preşedintele interimar al Senatului menţionează că, în această vară, Parlamentul va lucra în sesiune extraordinară şi „poate dezbate în procedură de urgenţă orice lege care să contribuie la protejarea şi bunăstarea cetăţenilor români”.