dr. Alexandru Cristian
prof. Eugen Stănescu

Relațiile dintre România și Statele Unite ale Americii durează de peste un secol, mai exact din data de 14 iunie 1880, când preşedintele american de la acea vremă, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care îl informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler în calitate de consul general al Statelor Unite ale Americii în România. Un alt punct important în relațiile bilaterale a fost reprezentat de “Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, semnată la 13 septembrie în anul 2011, la Washington D.C.
Am fost aliați de-a lungul istoriei și ne-am ajutat reciproc. Dimensiunea acestui parteneriat a fost facilitată de trei factori. Primul factor a fost sentimentul reciproc dintre poporul nostru și cel american. Poporul român iubește poporul american, dar și poporul american ne iubește, îl parafrazăm aici pe președintele american Donald Trump. Al doilea factor este reprezentat de excelenții reprezentanți ai României în Statele Unite ale Americii, subliniez rolul ambasadorilor români ( Dr. C. Angelescu, Prințul Anton Bibescu, Corneliu Bogdan, Mihai Horia Botez și alții ), care de-a lungul istoriei au consolidat această legătură care s-a transformat în Parteneriat și, nu în ultimul rând, pe cel al armatei române care a luptat alături de cea americană în diferite teatre de operații.
Observând un șir de elemente distructive prezente în relația noastră, subliniem rolul celebrelor știri false, catalogate drept fake news. Știrile false sau distorsionate nu pot distruge Parteneriatul Strategic. Dimensiunea Parteneriatului este complexă și profundă pentru a fi șubrezită de câteva alegații, dar și de celebrele fake news-uri. Răstălmăcirea acestor fapte a încercat decredibilizarea unei relații sincere dintre cele două țări, știm foarte bine cine dorește să zădărnicească eforturile noastre de a colabora cu Statele Unite ale Americii. Relația bilaterală este la un nivel înalt, sigur și adâncit. Noi în acest timp am fost alături de partenerii noștri americani, dar și ei de noi.
Despre puterea americană am citit tot felul de opinii. În opinia noastră, hegemonia americană nu este în declin cum afirmă unii, puterea americană se transformă. Am citit mai multe studii și analize care se întrec în a declara falimentul și epuizarea puterii americane. Cred că toate greșesc pentru că nu iau în calcul un element fundamental, spiritul poporului american. Cât timp America crede în libertate și în voința de a se afirma în istorie, puterea sa este neștirbită. Un vechi dicton ne spune că puterea vine din interior, așa se întâmplă și cu Statele Unite.
Desigur că anumite evenimente pot deturna cursul istoriei, dar nu credem că, în acest secol, al XXI-lea, Statele Unite ale Americii vor pierde supremația politică, militară și economică. Când vorbim despre dimensiunea economică nu facem referire la mărirea Produsului Intern Brut, ci la diversitatea și performanța economică, știm că există studii despre ascensiunea fulminantă a Chinei în jurul anilor 2050. Considerăm că Imperiul Celest, cum este denumită China, mai trebuie să aștepte un secol pentru a încerca răsturnarea hegemoniei americane.
Victoria lui Donald Trump, în anul 2016, nu a fost o surpriză pentru noi dacă analizăm administrația anterioară. Președintele Trump a inițiat un proiect interesant de politică externă. A subliniat puternicul sprijin pentru Israel, ne referim aici la recunoașterea istorică a Ierusalimului drept capitală, o reparație istorică și morală de milenii. Mandatul său s-a axat pe sprijinirea țărilor din Europa de Est, dar și a țărilor din Rimland-ul Eurasiei ( recomandăm cartea scrisă Jakub J. Grygiel și A. Wess Mitchell – Frontiera neliniștită). Considerăm că puterea americană este într-o perioadă de transformare, nu este în criză, este o transformare fundamentală în mai multe etape- etape politice, geopolitice și geostrategice.
De asemenea, președintele american s-a demonstrat a fi un aliat de nădejde al Europei și un luptător pentru promovarea valorilor clasice ale puterii americane, să nu uităm că Donald Trump este o poveste de succes a Americii.
Viitorul relațiilor româno-americane, acum la aniversare, îl percepem, sincer, exact cum a spus președintele Donald Trump- un viitor luminos și plin de realizări de o parte și de alta. Acest parteneriat este șansa noastră istorică și ne bucurăm că poporul român și aleșii săi au înțeles acest lucru, indiferent de cursul istoriei, noi nu trebuie să ratăm această mână întinsă de Statele Unite ale Americii României. Trebuie să jucăm cu maturitate diplomatică și istorică această prietenie unică pentru țara noastră, care nu a încetat din 1880, ignorând mersul inexorabil al istoriei.