În primele patru luni, înmatriculările de noi societăţi au scăzut la peste 50% faţă de anul trecut

N. Dumitrescu

Faptul că pandemia a avut efecte negative inclusiv asupra economiei din România este deja o realitate, dovadă fiind că, încă de la jumătatea lunii martie, odată cu instituirea stării de urgenţă, numeroase firme au fost nevoite să-şi înceteze activitatea şi să-şi trimită angajaţii în şomaj tehnic. Mai mult decât atât, pentru multe dintre acestea, modalitatea de revenire reprezintă, şi în momentul de faţă, o mare incertitudine. De departe însă, cel mai mare impact negativ al crizei pe care a declanşat-o coronavirusul a constat în faptul că, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în lunile martie şi aprilie 2020, înmatriculările de noi societăţi au scăzut la peste 50%. Situaţia este valabilă şi la nivelul Prahovei, o serie de date centralizate pe primele luni ale anului în curs de către Oficiul Naţional al Registrului Comerţului scoţând în evidenţă că pandemia a pus frână şi investiţiilor din judeţ, foarte puţini fiind cei care au avut curajul să o pornească la drum, în vremuri de mare incertitudine, prin iniţierea de noi afaceri. Dovadă este faptul că, în perioada 1.01 – 30.04.2020, în Prahova au fost înmatriculate doar 905 noi firme – dintre care numai 96 în luna aprilie – mai puţin cu peste 57% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În anul 2019, în Prahova au fost înmatriculate 4.785 de societăţi, dintre care cele mai multe au fost de tip S.R.L. De adăugat că, potrivit aceloraşi date statistice, la finalul anului trecut erau active peste 41.000 de firme, într-un clasament la nivel naţional, la acest capitol, judeţul nostru figurând pe locul 9.

Conform datelor Oficiului Naţional al Comerţului, pandemia de coronavirus a făcut ca, în România, în primele patru luni ale acestui an, înmatriculările de noi societăţi să scadă la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Şi Prahova a fost afectată, dovadă fiind cifrele: în perioada 1.01- 30.04.2020 au fost înmatriculate 905 noi societăţi, cu peste 57% mai puţine faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut (când au fost înmatriculate peste 2000 de noi firme), cele mai multe – peste 600 – fiind de tip S.R.L (în 2019 s-au înmatriculat aproape 1.500), urmate de PFA – 184 (anul trecut au fost 391). Iar cele mai puţine firme au fost înregistrate chiar din perioada în care pandemia a fost confirmată oficial, dovadă că în luna martie, în judeţ, au fost înmatriculate 175 de noi societăţi, dintre care de tip SRL – 119, iar în luna aprilie doar 96, dintre care SRL – 70. Mai trebuie adăugat faptul că judeţele vecine Prahovei au fost mult mai afectate, în contextul în care, de pildă, în Dâmboviţa numărul înmatriculărilor, în primele patru luni din acest an, a scăzut cu peste 65% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar în Argeş – cu peste 60%. Iar aceleaşi date statistice mai arată faptul că, în perioada 1.01- 30.04. 2020, în Prahova şi-au suspendat activitatea 111 firme, alte 288 de societăţi au fost dizolvate, 566 au fost radiate, iar alte 40 au intrat în insolvenţă.

Anul trecut erau active peste 41.000 de firme

Înainte de apariţia COVID-19, Prahova figura, la nivel naţional, drept un judeţ destul de puternic din punct de vedere economic. Astfel, potrivit datelor primite de la Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Prahova, la sfârşitul anului trecut erau active 41.537 de firme, dintre care 30.208 – persoane juridice, iar 11.329 – persoane fizice, într-un clasament la nivel naţional, la acest capitol, judeţul nostru fiind pe poziţia a noua. Din numărul de firme menţionat, peste 39.000 sunt cu capital autohton, iar 2.501 – cu capital străin.
În ceea ce priveşte firmele cu capital străin, investitori nu sunt doar din state europene, ci chiar şi de peste mări şi ţări au venit să facă afaceri în Prahova, domeniile de activitate fiind foarte variate: comerţ cu ridicata şi amănuntul, agricultură, construcţii, industria prelucrătoare, transport, informaţii şi comunicaţii etc. De departe, însă, cei mai mulţi investitori care au dorit să vină în Prahova sunt din Italia – peste 643, urmaţi de cei din Germania – 205, Turcia – 186, Franţa – 133, Marea Britanie – 120, Spania – 112, Cipru – 110, Grecia – 87, Olanda – 85, SUA – 83, Moldova -77. Cu câte opt firme figurează investitori din Iran şi Pakistan, cu câte şapte firme – investitori din Africa de Sud, Australia şi Ucraina, cu câte cinci firme – din Emiratele Arabe Unite, Estonia, Libia, cu câte o firmă – din Albania, Algeria, Bahamas, Camerun, Coasta de Fildeş, Congo, Croaţia, Filipine, Finlanda, Hong-Kong, Insulele Bermude, Insulele Marshall, Insulele Virgine Americane, Macedonia, Niger, Paraguay, Peru, Qatar, San Marino, Seychelles, Venezuela,
Vietnam.