•  Aproape patru mii de controale efectuate în primele patru luni ale anului 
• Englezii au dat verdictul: managementul Direcţiei Silvice Prahova – performant

F. T.
La ce se pricep cel mai bine unii dintre noi? La a da sfaturi și, implicit, în a critica modul în care alții își fac meseria. Începând cu fotbalul și terminând cu politica. Sau invers. De ceva vreme,însă, s-a creat o adevărată isterie – pe rețelele de socializare, în special – vizavi de modul în care dispar pădurile peste zi și peste noapte ! Tocmai de aceea ne place să reamintim o postare, tot de pe rețelele de socializare, a inginerului silvic Neculai Marcel Flocea – șef lucrări la Facultatea de Silvicultură Suceava: „Orice gospodină căreia i s-a tăiat măcar o dată maioneza ne spune cum ni se taie pădurea”.
Noi nu dăm lecții angajaților Direcției Silvice Prahova. Și departe de noi gândul de a-i învăța cum să-și facă meseria! Dimpotrivă, amintim doar câteva cifre care au rostul de a mai potoli temerea că dispar pădurile prahovene. Vom reaminti și aprecierile specialiștilor englezi în legătură cu modul în care a fost gestionat fondul forestier prahovean. Cu referire la cifre: una dintre acestea – 110.500 de lei – semnifică valoarea amenzilor date de către angajații instituției în primele patru luni ale anului în curs.

„Orice gospodină căreia i s-a tăiat măcar o dată maioneza ne spune cum ni se taie pădurea”… Dar prea puţine „gospodine” au ştiut – lucru firesc, de altfel – , când se fac curăţiri, tăieri la ras şi alte lucrări de acest gen sau care este deosebirea dintre litieră şi lizieră. Ori ce presupune lucrări de brăcuire. Iar când facem referire la termenul „gospodină”, trimiterea este la alarmiştii care nu văd pădurea de copaci, să fim bine înţeleşi!
Revenind la subiect. Potrivit inginerului Ioan Domşa, din cadrul Direcţiei Silvice Prahova, în perioada 1 ianuarie – 30 aprile a.c., numărul controalelor privind ciculaţia materialului lemnos, efectuat de către personalul instituţiei în colaborare cu poliţia şi jandarmeria prahoveană, a fost de 3.981. Dacă are cineva timp să împartă numărul acestora la zilele lucrătoare şi nelucrătoare, va avea surpriza să constate că, în medie, zilnic, au fost efectuate… Dar să facă totuşi cei intersaţi calculele!
Tot în perioada menţionată, silvicultorii prahoveni
au confiscat 136 de metri cubi de material lemnos, constatând, de asemenea, peste 100 de contravenţii la regimul silvic.
Să mai continuăm cu cifrele? Ne gândim că nu este cazul să amintim decât faptul că, în cadrul „Lunii plantării arborilor” din această primăvară – inclusă în perioada stării de urgenţă, în care instituţia nu a mai beneficiat de aportul voluntarilor – au fost împădurite, în Prahova, aproape 200 de hectare. Iar „grosul” plantărilor urmează în toamnă.

Părerea specialiştilor englezi: fondul forestier prahovean este gestionat Ok!

Am mai scris despre acest lucru, dar este cazul să-l readucem în actualitate: managementul performant al Direcției Silvice Prahova şi-a găsit acoperire în faptul că instituţia a obţinut, în cursul anului 2018, din partea specialiștilor britanici de la “Soil Association Woodmark”, atestatul privind certificarea managementului forestier. Mai pe româneşte, acest lucru confirmă „modul eficient prin care se efectuează, în județ, gestionarea pădurilor proprietate publică a statului. Tot în acelaşi context, a fost amintit faptul că „Direcția Silvică Prahova a respectat, sistematic, în ultimii cinci ani, criteriile privind gestionarea pădurilor, printre acestea numărându-se valorificarea eficientă şi raţională a tuturor beneficiilor fondului forestier; evaluarea şi limitarea impactului asupra mediului; întocmirea şi punerea în aplicare a unui plan de management pe termen mediu şi lung; evaluarea şi monitorizarea permanentă a stării pădurii; menţinerea şi protejarea pădurilor cu mare valoare conservativă”.
Ce ar mai fi de adăugat? Doar sfatul: „Cavaleri şi domnişoare, dame şi bărbaţi”… Pădurile prahovene nu dispar. Nu vă alarmaţi!