Se analizează deschiderea mall-urilor, a after-school-urilor, grădiniţelor şi creşelor

România se află pe o pantă descendentă a îmbolnăvirilor cu COVID -19, sunt din ce în ce mai puţine cazuri grave, la fel cum şi transmiterea comunitară a virusului este scăzută, iar numărul testelor făcute în întreaga ţară s-a redus, afirmă ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a vorbit și despre deschiderea mall-urilor, care se va face etapizat, întâi magazine, apoi food-court, apoi locurile de joacă, după 15 iunie, dar și despre deschiderea after-school-urilor, grădiniţelor şi creşelor private, pe perioada verii. „Suntem pe o pantă descendentă, având un număr de cazuri noi din ce în ce mai mic de la o zi la alta. Avem de patru-cinci săptămâni aproximativ 200 de cazuri la terapie intensivă. Cazurile grave sunt din ce în ce mai puţine, cele care stau pe ventilaţie mecanică”, a spus Tătaru marți seară, la TVR 1, potrivit Agerpres şi Hotnews. El a menţionat că transmiterea comunitară este scăzută în ultima perioadă, existând focare în spitale, în căminele de bătrâni, în instituţiile cu pacienţi neuropsihici, „în rândul celor care îngrijesc”.
„Suntem pe o transmitere comunitară scăzută în ultima perioadă. Mă uit şi la testele restante rămase de pe o zi pe alta. Dacă înainte aveam şi 2.000-3.000 de teste care rămâneau nelucrate, acum avem de la o zi la alta 826 de teste în întreaga ţară”, a mai afirmat ministrul Nelu Tătaru. „Nu pot fi luate în acelaşi timp măsuri de relaxare lăsând acasă sau în comunitate persoane infectate”. Bolnavii asimptomatici trebuie internaţi în spital până la un rezultat negativ al testelor de coronavirus şi nu pot fi luate în acelaşi timp măsuri de relaxare lăsând acasă sau în comunitate persoane infectate care încă pot fi transmiţătoare de COVID-19, a mai declarat ministrul Sănătății, la TVR 1.
„Bolnavii asimptomatici sunt internaţi în spital până la negativare. Deci pot fi şi mai mulţi, pot fi şi mai puţini. În condiţiile în care gândim că am limitat transmiterea în comunitate şi o avem doar în instituţii, prin spitale, haideţi să o păstrăm doar în spitale. Nu putem face măsuri de relaxare, în acelaşi timp, lăsând şi acasă sau în populaţie persoane infectate care încă pot fi transmiţătoare. Dacă vrem să ajungem la o viaţă cvasi-normală, cu toate libertăţile pe care le vrem, nu putem expune aceste libertăţi”, a precizat Tătaru, citat de Agerpres.
„Intenţionăm ca tot ceea ce nu a fost deschis, să deschidem în următoarea perioadă, că e 15 iunie sau 1 iulie, mai devreme nu. (…) Mall-urile au magazine, dar au şi food-court-uri, au şi cinematografe şi spaţii de joacă. Ele trebuie gestionate ca locuri unde avem adunări populaţionale şi trebuie gestionate într-un context epidemiologic, în care precauţiile şi recomandările trebuie să aibă întâietate”,  mai  afirmat Tătaru. Potrivit ministrului Sănătăţii, este posibil ca pe parcursul verii să fie deschise after-school-urile, grădiniţele şi creşele private „în condiţiile în care contextul epidemiologic o va permite”.
„După 12 iunie se termină anul şcolar, părinţii nu vor mai putea rămâne acasă cu copiii şi atunci trebuie să ne gândim şi la acest lucru”, a adăugat ministrul Sănătății.