Giorgiana Radu

 

Imagini diverse rulează în ecranul televizorului. Frânturi din viața lumii și a noastră. Dominante sunt întâmplările, realitățile triste și chiar tragice pe alocuri.
Nu lipsesc – se putea altfel? – hârjonelile politice și politicianiste. Pandemia hrănește multe discursuri politice. Unii se prefac că nu există, iar când morga primește, ca astăzi, mai mulți oameni tineri, schimbă pe proasta gestionare.

Observ cum PSD-ul s-a angajat promotor de campanie electorală pentru Nicușor Dan. Nu-l deranjează desigur. Cine s-ar supăra pentru servicii gratuite, mai ales în vremurile astea complicate economic? Milostivi au devenit social-democrații! O fi și aceasta o strategie sau o strategie a prostiei? Pensiile speciale, rezultatul mariajului politic multicolor, au devenit astăzi muză și miză electorală. Toți le desființează și toți le pun la loc.
Coronavirusul continuă să se instaleze îngrijorător. A umplut câteva spitale. La Matei Balș, în Capitală, și la un alt spital din Brașov nu mai sunt locuri. Nici vorbă de un curs descendent al cazurilor, dimpotrivă. Dar voturile mulțimii contează și mulțimea, ca mereu în majoritate, nu e contaminată și se mizează pe ignoranță. Doar familiile victimelor plâng și, se pare, nici altele nu vor fi scutite de necaz sau nenorocire.
Inundațiile au răvășit multe localități. Când nu e secetă, apa se răzbună parcă, vine în puhoaie, mânioasă și nemiloasă. Mătură case și oameni deopotrivă. Vremea și vremurile nu mai sunt cum au fost. „Și noi și întreg continentul suntem la mâna schimbărilor climatice”, spune filosofic ministrul Mediului.
Suntem într-o continuă schimbare, sau mai degrabă adaptare, ceea ce până la un punct este firesc. Greul apare când noul căruia trebuie să-i facem față nu are nimic luminos.
În tot peisajul mediatic pesimist, copiii doar sunt cei care ne învață – ca mai mereu – lecția puterii și adaptării. Cei care au susținut în aceste zile examenul de final de gimnaziu nu s-au lăsat copleșiți nici de purtarea măștii, nici de distanțare. Școala online nu le-a retezat din cunoștințe, iar dorința de a obține cele mai bune rezultate a primat, chiar și sub presiunea pandemiei. Frumos cadou de lumină, mai ales pentru părinți, peste o lume întunecată.