Pentru că au fost destule situaţiile în care nu se ştia foarte clar dacă este sau nu nevoie de vreo aprobare atunci când o persoană consideră că este nevoie de intervenţii la spaţiile verzi sau tăierea vreunui copac, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM)Prahova a venit recent cu o serie de precizări în acest sens.
Potrivit reprezentanţilor agenţiei menţionate, “În conformitate cu Legea nr.24/2007, Art.3, spaţiile verzi din intravilanul unei localităţi se compun din terenuri publice cu acces nelimitat, adică aflate pe domeniul public al localităţii şi din spaţiile verzi aferente instituţiilor publice, bazelor sportive, bisericilor, grădinilor zoologice, unităţilor sanitare etc. Ca urmare, grădinile aflate în proprietate privată nu sunt spaţii verzi publice şi nu se supun acestei legi, nefiind nevoie de vreun aviz pentru îndepartarea vegetaţiei de către proprietari. Avizul APM este obligatoriu numai în cazul doborârii arborilor sănătoşi de pe domeniul public, pentru arborii uscaţi, bolnavi, înclinaţi, fiind obligaţia SC SGU Ploieşti să ia măsurile necesare în vederea evitării prăbuşirii/dezrădăcinării”.
Totodată, APM Prahova a ţinut să mai menţioneze: “Arborii ornamentali de pe spaţiile verzi publice, menţionaţi de Legea nr.24/2007, sunt tei, salcâm, castan, arţar, mesteacăn, stejar, fiind excluşi pomii fructiferi (măr, păr, cireş vişin, nuc), întâlniţi de regulă în spaţiile aferente blocurilor de locuinţe şi care au fost plantaţi de locatari. Speciile de pomi fructiferi fac obiectul Legii Pomiculturii nr.348/2003 şi, tot în conformitate cu această lege, pentru doborârea unui nuc, indiferent de tipul de proprietate, este nevoie de o autorizaţie de la Direcţia Agricolă. În cazul nucului, pentru doborâre, nu mai este nevoie şi de aviz din partea APM”.