Voucherele de vacanță se vor acorda pe suport electronic

N. Dumitrescu

Deși credeau că, anul acesta, din cauza pandemiei, își vor lua adio de la concediul pentru care nu vor plăti niciun leu, angajații Primăriei Ploiești au primit confirmarea că vor primi, ca și în anii trecuți, vouchere de vacanță. Recent, primarul Adrian Dobre a emis o dispoziție care vizează aprobarea Regulamentului privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din cadrul Primăriei Ploieşti. Având în vedere măsurile legate de reducerea îmbolnăvirii cu noul virus, funcționarii din administrația ploieșteană vor primi doar pe suport electronic biletele prin intermediul cărora vor avea posibilitatea să se relaxeze. Acestea au  valoarea  de 1.450 de lei, iar perioada  lor de valabilitate va fi de un an de la data emiterii, conform prevederilor legale. De adăugat că aceste vouchere  se  acordă,  așa cum reiese din regulamentul menționat, ”în scopul recuperării capacităţii de muncă, a întreţinerii capacităţii de muncă şi a motivării personalului” ! Funcționarii care vor primi vouchere vor fi singurele persoane îndreptăţite să le utilizeze în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat.Voucherele de vacanţă se acordă personalului din cadrul Primăriei Ploieşti proporţional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă în anul 2020, exprimată în zile calendaristice.

Așa cum reiese din dispoziția emisă de către primar, acordarea de vouchere de vacanță – care anul acesta se vor emite pe suport electronic – s-a făcut la solicitarea Sindicatului Liber și Independent al Primăriei Ploiești. Fără să se menționeze și care va fi numărul de beneficiari, s-a precizat doar că, pentru un salariat, valoarea voucherului va fi de 1.450 de lei. ”Voucherele de vacanţă pe suport electronic se acordă în luna iunie 2020 şi sunt în cuantum de 1.450 de lei, iar perioada de valabilitate a acestora este de 1 an de la data emiterii, conform prevederilor legale. Se aplică impozit pe venit 10% din valoarea voucherelor de vacanţă acordate, acesta aplicându-se în luna în care vor fi acordate”, se arată în Regulamentul privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din cadrul Primăriei Ploieşti. În documentul menționat sunt prevăzute reguli clare și în ceea ce privește angajaţii care au sau, după caz, nu au dreptul să primească vouchere. Astfel, nu vor fi acordate persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, persoane care sunt alese sau numite. ”În cazul cumulului de funcţii, voucherele de vacanţă se acordă de către angajatorul unde salariatul are funcţia de bază, potrivit legii. Salariatului care declară pe propria răspundere că la funcţia de bază nu beneficiază de vouchere de vacanţă i se acordă acest drept de către Municipiul Ploieşti. Salariaţii din cadrul Primăriei Municipiului Ploieşti care sunt detaşaţi la sau de la alte entităţi publice vor beneficia de vouchere de vacanţă de la Municipiul Ploieşti în cazul în care entitatea respectivă nu le acordă. Salariaţii care în anul 2020 sunt angajaţi în cadrul Primăriei Ploieşti prin transfer de la alte instituţii/unităţi publice beneficiază de vouchere de vacanţă dacă declară pe propria răspundere că instituţia/unitatea de unde s-au transferat nu a acordat acest drept sau a beneficiat dar la lichidare l-a restituit integral fiind neutilizat. Suma voucherelor de vacanţă pentru personalul care beneficiază de program parţial de lucru nu este influenţată de fracţiunea de normă. Voucherele de vacanţă se acordă personalului din cadrul Primăriei Ploieşti proporţional cu perioada de exercitare a raportului de serviciu sau durata contractului de muncă în anul 2020 exprimată în zile calendaristice. Stabilirea cuantumului pentru acordarea voucherelor de vacanţă pe suport electronic pentru persoanele care nu sunt salariaţi tot anul 2020 se face prin împărțirea sumei de 1.450 de lei la 366 de zile calendaristice în anul 2020 şi înmulțirea cu numărul de zile calendaristice lucrate, cu rotunjire la 0.50.”, se mai arată în dispoziția emisă de primarul Ploieștiului. Cei care vor primi vouchere de vacanţă vor fi singurii îndreptăţiți să le utilizeze în perioada menţionată pe acestea, şi în exclusivitate pentru achitarea pachetului de servicii turistice contractat, care poate cuprinde servicii de cazare, alimentaţie publică, transport, tratament balnear, agrement.
Voucherul de vacanță pe suport electronic va trebui să aibă înscrise sau stocate și o serie de elemente obligatorii prevăzute de legislație, respectiv: emitentul și datele sale de identificare; angajatorul și datele sale de identificare; numele, prenumele și codul numeric personal al angajatului care este în drept să utilizeze voucherul de vacanţă; perioada de valabilitate a utilizării voucherului de vacanţă; interdicția de a utiliza voucherul de vacanţă în alte locuri decât în unitățile afiliate, elementele de siguranță a suportului electronic.