Cercetători danezi au dezvoltat un robot complet automatizat care poate recolta probe pentru depistarea coronavirusului astfel încât lucrătorii sanitari să nu fie expuşi riscului de infectare, a informat Agenţia Reuters, preluată de Agerpres.
O echipă de oameni de ştiinţă de la University of Southern Denmark (SDU) şi Lifeline Robotics speră că prototipul lor de ”robot tampon” poate fi utilizat în curând pe teren pentru a-i scuti pe lucrătorii sanitari de sarcina potenţial riscantă a testării pacienţilor.
Când un pacient prezintă un act de identitate, robotul pregăteşte o trusă pentru prelevarea de probe, efectuează recoltarea şi aşază eşantioanele într-un container pregătit pentru testare, a explicat Thiusius Rajeeth Savarimuthu, profesor de robotică la SDU.
Într-o înregistrare video, Savarimuthi a testat chiar el robotul. Şi-a poziţionat faţa cu bărbia pe un cadru de plastic, a deschis gura larg şi a permis unui braţ robotic să introducă un tampon de recoltare în spatele gâtului şi să îl rotească.
Robotul, operat cu inteligenţă artificială, utilizează camere pentru a identifica zona corespunzătoare din gât şi este programat să recolteze probe în mod blând, au explicat dezvoltatorii.
”Aceeaşi procedură se repetă, ceea ce va oferi o calitate mai bună a probelor”, a spus Savarimuthu.
”Va exista o cerere la nivel mondial, o nevoie la nivel mondial pentru mai multe testări, mai multe testări automate, pentru a-i proteja şi a-i apăra pe cei care se află în prima linie”, a declarat directorul executiv al Lifeline Robotics, Soeren Stig.