Ieri, Federația Română de Rugby a lansat o platformă naţională gândită ca o bază activă de date unde se vor regăsi toate informaţiile necesare antrenorilor, oficialilor de meci, preparatorilor fizici, staffului medical și educatorilor. Intitulată ADN Naţional, platforma reprezintă „o investiţie pe termen lung în dezvoltarea unitară a rugbyului românesc pe toate categoriile, de la mini-rugby până la seniori”, se arată în comunicatul forului național de specialitate. Conceptul ADN Naţional face parte din strategia naţională propusă de Federaţia Romană de Rugby, cu scopul să asigure continuitatea în dezvoltarea fenomenului rugbystic pe plan naţional. ADN Naţional  furnizează tuturor participanţilor în activitatea rugbystica (sportivi, antrenori, oficiali de joc, preparatori fizici, cadre medicale) direcţii clare privind programele de dezvoltare ce doresc a fi implementate de Federaţia Română de Rugby la nivel naţional prin stocarea şi împărtăşirea de informaţii într-un flux continuu (modele de antrenament, tehnici individuale, diverse strategii, noutăţi din punct de vedere al regulamentelor şi echipamentelor folosite la nivel internaţional).
Obiectivele acestui program sunt:
– Să creeze un limbaj comun şi o viziune comună privind dezvoltarea sportivilor la nivel naţional, prin antrenarea unor principii şi tehnici individuale comune.
– Să dezvolte un joc de calitate la nivel naţional prin îmbunătăţirea cunoştinţelor tehnice şi tactice ale sportivilor, antrenorilor, oficialilor de joc aferente fiecărei etape de dezvoltare ale Modelului de Dezvoltare pe Termen Lung a Sportivului (DTLS).
– Să vină în sprijinul antrenorilor în vederea optimizării cunoştinţelor şi metodelor de lucru (Program Dezvoltarea Antrenorilor), pentru ca apoi aceştia, la rândul lor, să faciliteze dezvoltarea şi specializarea sportivilor (Program Identificarea Talentelor).
ADN Naţional nu este conceput să restricţioneze inventivitatea antrenorului/sportivului, scopul primoridial fiind acela de a dezvolta la nivel naţional un stil adaptiv de joc şi de antrenare care se va reflecta ulterior în evoluţiile echipelor naţionale de juniori, tineret şi seniori.
Rolul platformei este unul educativ (formare/dezvoltare/reflecţie/tranziţie de la teorie la practică), dar şi un rol de informare, aceasta  fiind o platformă de dezbateri între antrenori.
Conform reprezentanților federației de rugby, realizarea acestei platforme a apărut din „necesitatea unor repere comune naţionale, în urma discuţiilor din timpul Conferinţei Naţionale a Antrenorilor de anul trecut, dintre Departamentul Tehnic al Federaţiei Române de Rugby şi antrenori, pentru a accelera dezvoltarea individuală a participanţilor la activitatea rugbystică”.
„Informaţiile platformei nu se vor modifica radical, dar vor fi într-o permanentă evoluţie în procesul de îmbunătăţire a informaţiei. Este important să ne folosim de istoria noastră deoarece este una bogată, dar evoluţia către rugbyul mondern o vom putea face doar împreună. Putem avansa ca echipă sau să ne pierdem ca indivizi! Unitatea face forţa!”, se mai arată în comunicatul forului naţional de specialitate.