• Intersecțiile s-au umplut de mașini, pe trotuare oamenii poartă masca sub bărbie
• Zona piețelor – ticsită de lume, iar bisericile și-au redeschis porțile
• Creșele, locurile de joacă și muzeele rămân închise

N. Dumitrescu

După două luni în care s-a ținut cont de îndemnul ”stați în casă”, ieri, în prima zi după ce s-a ieșit oficial din starea de urgență, Ploieștiul a prins, la propriu, viață. Șoselele și intersecțiile s-au umplut de mașini, ca în vremurile bune, iar în jurul prânzului putea fi văzută destulă lume pe stradă – și cu mască de protecție, dar și fără ea, cei mai mulți ținând-o fie sub bărbie, fie agățată de una dintre urechi. Cum, începând de ieri, au fost redeschise și parcurile, în zonele verzi ale orașului, inclusiv cele de cartier, pe multe dintre bănci se puteau vedea, odihnindu-se ori stând pur și simplu la soare, persoane de toate vârstele. Ba, chiar dacă locurile de joacă nu au fost redeschise, părinții ori bunicii nu au putut să-i împiedice pe cei mici să se dea, măcar câteva minute, în leagăn ori pe tobogan. Animație a fost și  în zona piețelor, la Piața Aurora Vest- unde sunt amplasate tot felul de chioșcuri ”cu de toate”-  prima zi de relaxare a măsurilor și a restricțiilor de circulație  simţindu-se inclusiv în stațiile mijloacelor de transport. Cei care au ieșit ieri din casă pentru a face cumpărături de strictă necesitate, fără să mai fie nevoie de completarea declarației pe proprie răspundere, au  constatat  că inclusiv porțile bisericilor s-au redeschis, după  atâta timp putând  chiar să aprindă  o lumânare. Odată cu expirarea stării de urgență, și Primăria Ploiești a făcut publice noile decizii valabile la nivel local, cu precizarea că, deocamdată, niciun muzeu din oraș sau Prahova nu s-a redeschis pentru public.stare de alerta - piata

La ora prânzului, una dintre arterele mari din Ploiești – str. Gh. Gr. Cantacuzino – a făcut dovada că prima zi de ”relaxare”, după cele două luni de situație de urgență, a fost foarte așteptată. Circulația mașinilor era aproape ca în vremurile bune, iar la semafoare se formau chiar cozi. Nici trotuarele n-au mai fost pustii, ploieștenii putând fi văzuți că savurează, la pas, prima zi de ieșit din casă fără să mai fie nevoie să completeze declarațiile pe proprie răspundere. Cât privește obligatoria protecție a feței, cei mai mulți purtau măști, dar erau și cazuri în care fie le țineau sub bărbie, fie agățate doar de o ureche. De departe însă, cea mai mare animație a fost în zona piețelor, așa cum s-a putut întâmplat și la Piața Aurora Vest. Iar cum în zonă sunt inclusiv chioșcuri cu ”de toate”, unde marfa este expusă atât înăuntru, cât și afară, și numărul cumpărătorilor a fost pe măsură, astfel că despre distanțarea socială, valabilă în continuare, nici că mai putea fi vorba! În interiorul pieței, atât producătorii de legume, zarzavat și fructe, cât și cumpărătorii stare de alerta - piata 1respectau, la prima vedere, distanța de 1,5 m între persoane, în schimb, la tarabele din exterior, înghesuiala era mare, ce este drept, staționarea persoanelor fiind mai mult decât justificată, mai ales la vederea prețurilor la fructe, prețul unui kilogram de ”cireșe dulci” ajungând chiar și la 30 de lei! Pe de altă parte, cei care s-au întors de la această piață pe jos au avut parte și de o bucurie sufletească, porțile bisericilor, precum la Biserica Înălțarea Domnului din zona de Vest, fiind deschise. Astfel, după interdicția de 60 de zile, cei care au vrut să aducă mulțumiri Celui de Sus că el și cei dragi lui sunt sănătoși, pe vreme de pandemie, au putut aprinde o lumânare și să se închine în fața bisericii. De menționat că, deja, în curtea lăcașului de cult au fost desenate, cu cretă albă, cruciulițe mici, reprezentând distanța socială la care vor sta, la slujba care se va efectua în aer liber mâine, credincioșii.

Parcurile sunt deschisestare de alerta - parc

În contextul încetării stării de urgență și trecerea la starea de alertă, parcurile din Ploiești au fost redeschise începând de ieri, autoritățile subliniind faptul că, în continuare, este necesar să fie respectate măsurile impuse cu privire la păstrarea distanței sociale și prezența unui grup nu mai mare de trei persoane. În cimitire accesul este permis și au fost anunțate deja detaliile legate de transportul public de călători. Astfel, luând în considerare faptul că școlile rămân în continuare cu activitatea suspendată, cel puțin până la data de 2 iunie a.c., programul mijloacelor de transport în comun va fi cel pe care operatorul de transport local, SC Transport Călători Express S.A, îl are stabilit pentru perioada vacanței. În acest sens, primarul Adrian Florin Dobre a specificat că, atunci când se vor impune noi măsuri, în ceea ce privește redeschiderea cursurilor școlare, în perioada 2 – 12 iunie a.c., pentru elevii de clasa a VIII-a, a XII-a și clasa a XIII-a, programul stare de alerta - bisericatransportului public local va fi modificat corespunzător. Cu această ocazie, s-au dat asigurări și în ceea ce privește aplicarea în continuare a măsurilor necesare pentru dezinfectarea mijloacelor de transport, care se realizează la cap de linie, în timp ce, societatea de transport, prin conducerea acesteia, va realiza măsurile necesare de păstrare a distanței sociale în mijloacele de transport, precum și cele pentru asigurarea condițiilor de igienă a conducătorilor auto. Totodată, s-a aprobat redeschiderea circulaţiei mijloacelor de transport public de persoane, în municipiul Ploieşti, între orele 11.00-14.00, în perioada 15-17 mai 2020. De asemenea, se va menţine măsura de spălare cu detergent a tuturor străzilor şi aleilor din oraş.

Creşele, locurile de joacă şi muzeele rămân deocamdată închise

Totodată, în municipiul Ploieşti, începând de ieri, potrivit unui anunț al primăriei, creşele şi locurile de joacă rămân închise.”S-a aprobat suspendarea activităţii în unităţile de îngrijire a copiilor antepreşcolari (creşe), de pe teritoriul municipiului Ploieşti, începând cu data de 15.05.2020.Totodată, s-a decis menţinerea măsurilor de închidere a locurilor de joacă, din municipiul Ploieşti, aflate în administrarea S.C. Servicii de Gospodărire Urbană Ploieşti S.R.L., precum şi a celor din Parcul Memorial “Constantin Stere” şi Parcul Municipal Ploieşti Vest”, a anunțat Primăria Ploiești. Deși după încheierea stării de urgență a fost permisă redeschiderea muzeelor, la nivelul județului această decizie a fost amânată. ”Deschiderea muzeelor, anunțată printre primele măsuri de relaxare, se va face treptat începând de săptămâna viitoare. În acest sens, președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, s-a întâlnit cu managerii instituțiilor de cultură din subordinea instituției, pentru a se asigura că vor putea fi luate toate măsurile de protecție pentru viitorii vizitatori, atunci când normele de siguranță vor fi oficializate printr-un ordin comun al Ministerului Culturii și al Ministerului Sănătății”, au anunțat reprezentanții administrației județene.