V. Stoica

Timp de doi ani, pesta porcină africană a creat mari probleme proprietarilor de suine din România, zeci de focare fiind înregistrate în fiecare județ, din 2017 și până la finalul lui 2019, iar la nivel național au fost semnalate 2.894 de focare, din care 2.260 au fost stinse până la sfârşitul anului 2019.
De la 1 ianuarie 2020 până în prezent au apărut 225 de noi focare de PPA şi au fost stinse 580. Astfel că, în prezent, boala evoluează în 153 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 280 de focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială). În 21 de judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi.
În județul Prahova, numai în perioada 30 aprilie – 6 mai s-au înregistrat patru focare de pestă porcină africană și în același interval de timp au fost stinse trei focare, conform informațiilor date publicității de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
De la prima semnalare a prezenţei pestei porcine africane în România, respectiv
din data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.537 de cazuri la mistreţi, însă aceste cazuri se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
În acest interval, în Prahova au fost găsiți morți 139 de mistreţi şi 16 mistreţi vânaţi s-au dovedit a fi fost infectați cu pestă porcină africană.
În privința despăgubirilor acordate proprietarilor de suine infectate cu PPA, în întreaga țară au fost despăgubiţi până la finalul săptămânii trecute 15.097 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440.818.650 de lei.
În Prahova, au fost plătite despăgubiri pentru 114 din cele 124 de exploataţii afectate în valoare de 520.650 de lei.
Având în vedere că pentru această boală nu există vaccin, ANSVSA face apel pentru respectarea regulilor de către proprietarii de suine, pentru că singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate. Aceștia nu trebuie să intre în adăposturile unde cresc porcii cu încălţămintea şi hainele cu care umblă pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; este recomandat ca, pentru
dezinfecţia la intrarea în adăpost, să fie pusă o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; să crească porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploataţii, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; să nu hrănească animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie.
De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România, au fost semnalate focare de pestă porcină africană în Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Grecia.