Nicoleta Dumitrescu
Cu câteva zile înainte ca în România să se tragă linie sub starea de urgență, dinspre o țară prietenă-Franța, care la începutul acestei săptămâni a ieșit total din carantină, au venit, aproape neașteptat, o serie de lămuriri care încearcă să facă portretul robot al dușmanului omenirii pe care nimeni nu l-a văzut la față. Substantivul Covid-19 este de genul feminin! Concluzia, care este una oficială, îi aparține Academiei Franceze, care a realizat chiar și un studiu pentru a ajunge la acest rezultat!

Să ne simțim un pic mai bine, să nu mai fim atât de stresați că virusul se poate agăța de noi oricând și de oriunde? Să ieșim din case, din autoizolarea forțată, să nu ne mai spălăm atât de des pe mâini, să nu mai purtăm mască și mănuși de protecție? Să țopăim de fericire?
Ei, aș! Nici vorbă! Numai că, odată cu această concluzie, parcă se risipește, într-un fel, mai în glumă, mai în serios , şi dilema pandemiei! Adică, ne-am putea explica de ce noua specie de coronavirus a avut atât de mare putere să se împrăștie într-un interval atât de scurt, înmulțirea virusului devenind una planetară, în aproape orice colț din lumea asta auzindu-se și fiind confirmat, oficial, coronavirusul!!!
Pe de altă parte, fiind de genul feminin, ar mai putea oferi o explicație faptului că, în ultima perioadă, coronavirusul le-a luat mințile unora dintre politicienii români. Altfel nu se explică situația în care, parcă tot sub semnul situației de urgență, politicieni – de la putere și opoziție – s-au grăbit să arate ce știau ei mai bine să facă în vremurile bune: certurile și acuzele. Fiind mai odihniți, probabil, circul pare că are altă sevă, chit că unele reprezentații sunt redate publicului în direct, online, din propriile locuințe.
Iar ca să le iasă bine, cu toții insistă să repete ”exercițiile”, deși, având cu toții oglindă acasă și văzându-se, şi-ar putea da seama că nu-i aplaudă nimeni, ba din contră. Numai că ei insistă. Insistă să facă dovada prostiei, a interesului propriu și al altora din cercul lor.
Teama, grija, precauția au dispărut. Dovadă că, deja, începe să iasă la iveală faptul că, în continuare, și pe timpul pandemiei s-a mers pe principiul potrivit căruia, de dragul schimbării, ”ai lor” au fost schimbați ”cu ai noștri”, în funcții de conducere fiind postate personaje care sunt total paralele în ceea ce privește gestionarea activității de care răspund. Ba, după cum s-a văzut mai ieri, inclusiv pe la Guvern sunt parafate documente precum le semnează unii primari – cu ochii închiși, fiind numiți pe post de consilieri, oarecum strategici, indivizi despre care se știa că au urcat pe treptele afirmării fără să aibă alt merit decât că au găsit portițe ale legii pe care să intre și să profite din plin.
Prin urmare, în România, unde se pare că unora dintre politicieni le-a revenit pofta de circ să fie, oare, de vină şi faptul că noul virus este de genul feminin? Tot ce se poate! Pentru că altă explicație nu prea e de găsit la faptul că nici măcar în pandemie – când nu este nimic, nici măcar viața sau moartea, fără să nu se învârtă în jurul coronavirusului – politicienii, de la putere și opoziție, nu reuşeşc să-și unească forțele. Să-și unească forțele de dragul reconstrucției țării, al repornirii motoarelor economiei, al reveniriii, cât de cât, la normal, așa cum se tot aude, zilnic, pe la televizor ori prin intermediul site-urilor de socializare.
Dar dacă nici măcar efectele acestei pandemii nu au reușit să modifice comportamentul, atitudinea şi implicarea politicienilor, oare ce ar mai trebui să vină peste ei?!?