Noua Strategie Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 adoptată ieri, în cadrul reuniunii CSAT conduse de președintele Klaus Iohannis, reafirmă ca piloni ai politicii externe și de securitate parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenența la NATO și la Uniunea Europeană.
Tot ieri, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute la finalul şedinţei Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că în anul 2021 Armata României va participa cu un efectiv de 1.940 de militari şi civili la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului, cu 436 mai puţini decât în acest an, potrivit Agerpres. De asemenea, preşedintele ţării a menţionat că Ministerul Afacerilor Interne va participa cu 841 de militari şi poliţişti la misiuni în afara ţării, cu 181 mai puţini decât în 2020.
El a adăugat că, tot în cadrul şedinţei CSAT, a fost aprobat Programul privind transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei României până în anul 2026 şi în perspectivă.
„Fără o armată puternică, un stat nu are credibilitate internaţională şi strategică. Resursele importante destinate înzestrării Armatei României fac posibilă realizarea capabilităţilor de apărare naţională în cadrul sistemului de apărare colectivă a NATO şi, în acelaşi timp, programele multianuale coerente pot oferi industriei româneşti şansa de relansare, în special prin cooperare instituţională cu firmele de profil ale aliaţilor noştri”, a spus preşedintele Iohannis.