Violeta Stoica

Consiliul Județean Prahova se află la doar un pas de parafarea a încă două proiecte cu finanțare europeană destinate modernizării a două centre școlare destinate copiilor cu nevoi speciale din nordul și din vestul județului.
Potrivit președintelui CJ Prahova, Bogdan Toader, sunt proiecte care vor asigura spații adecvate necesităților copiilor cu nevoi speciale din centrele școlare de la Filipeștii de Târg și din Breaza. „Ambele proiecte sunt finanțate în cadrul Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 și se află în faza de precontractare. Este vorba despre „Construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă, Comuna Filipeștii de Târg, județul Prahova”, cu o valoare totală de 7.845.823,48 lei, și ,,Construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale pentru Centrul Școlar de Educație Incluzivă, orașul Breaza, județul Prahova”, cu o valoare totală de 6.598.852,58 lei”, a anunțat șeful administrației județene.

Clădirile din Breaza și din Filipeștii de Târg nu au fost consolidate niciodată, ci doar reparate

Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din oraşul Breaza este singura unitate de acest tip care funcţionează în nordul judeţului Prahova şi şcolarizează un număr de 288 de elevi (anul şcolar 2017-2018), din care 134 de elevi înscrişi în Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă şi 154 de elevi integraţi individual în şcoala de masă cu servicii de sprijin prin profesori itineranţi din centru.
Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă din comuna Filipeştii de Tîrg este singura unitate de acest tip care funcţionează în mediul rural din judeţul Prahova, desfăşurându-și activitatea în două corpuri de clădire.
În ambele locații, este vorba despre clădiri care nu au fost niciodată consolidate, ci au beneficiat doar de reparații curente. Acestea nu dispun în prezent de spaţii suficiente pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ, iar cele existente nu întrunesc condiţiile optime de funcţionare. Elevii nu beneficiază de ateliere didactice pentru terapii ocupaţionale, având în vedere dizabilităţile acestora. În cadrul celor două proiecte, se propune reabilitarea, modernizarea, extinderea şi echiparea infrastructurii educaţionale, clădirile urmând să cuprindă săli de clasă, cancelarie, birouri, cabinete de terapie, kinetoterapie, informatică, cabinet medical, ateliere, bibliotecă, sală de sport, sală festivităţi, grupuri sanitare, vestiare, sală de mese, spaţii depozitare, magazii, arhivă. De asemenea, în cadrul proiectelor, se vor înlocui rețelele de utilități, respectiv de canalizare și apă potabilă. Vor mai fi executate și lucrări de termoizolaţie şi refaţadizare, înclusiv înlocuirea tâmplăriei exterioare; amenajarea terenului prin executarea de alei pietonale, amenajarea de locuri de joacă pentru copii (cu dotările necesare pentru copii cu nevoi speciale), amenajare spaţii verzi; amenajarea unui teren de sport împrejmuit, cu dotările necesare pentru copii cu nevoi speciale.