Florin Tănăsescu

 

Prima dată, doar balerinele, înălţate pe „poante”, l-au văzut. Stătea în ultimul rând, la spectacolul „Lacul lebedelor”, spun unii. Alţii zic la „Spărgătorul de nuci”. Dar nu asta e important.  Importantă este prezenta lui Ahile în sală. 

Semizeul venise să vadă „cu ochii lui” – cum spun martorii unui accident rutier, când filmează mai întâi victimele şi-apoi sună la 112 – mersul  pe vârful picioarelor.  Lăsase armura la garderobă. Avea  doar călcâiul din inimă. Era  aidoma ultimului  om de pe pământ. Un fel de „prostul satului, dă-l dracului. Prea-i  sentimental”.
Spectacolul se întrerupe. O balerină căzuse. Îşi luxase  o gleznă. Lumea începe să râdă şi să  filmeze. Este chemat SMURD-ul. În timpul ăsta, călcâiul lui Ahile din ultimul rând…
„Sângera!”, veţi zice voi. Aşa  speram şi eu,  ca să mă bucur de durerea altcuiva.
Aiurea! În sală era o  urmă. Dar,  nu de sânge. Era ceva roşu care se numeşte terebentină. Are cam aceeaşi culoare cu a globulelor roşii. Dansatoarea căzută  avea, în schimb, prea multe globule albe.
Celelalte balerine – poate din durerea de a sta în pantofii cu „poante”, alţii decât ăia cu crampoane, poate din respect pentru colega lor – se descalţă. Cu siguranţă, din decenţă se descalţă. Să nu  calce şi mai rău pe  sufletul  unui om căzut.
În timpul ăsta, grecul simte că-l  doare călcâiul din inimă. Se duce spre scenă, şchiopătând. Spectatorii s-au  întrebat  cine e  amărâtul  care trece.  Au căutat pe Google şi au aflat. ” Este Ahile!”, au strigat.
Au vrut să-şi facă selfie cu el. Şi-au făcut.  Apoi  Ahile şi-a văzut de drumul lui şi de durerea altuia. 
„Totuşi, trebuie să fie o tragedie! Ori moare balerina, ori  curge sânge  din călcâiul inimii  lui Ahile!”, veţi exclama. Şi eu am visat la o nenorocire. Mă gândeam că voi scrie o ştire de prima pagină, fiindcă  chestiile de acest gen ţin capul de afiş al lumii.  Ei bine, iar v-aţi înşelat. Eu?  Iar  m-am dezumflat. Nu era sânge.  Ahile îşi ascundea călcâiul inimii sub bandaj. Nici balerina nu murise. Am scris despre întâmplare  doar câteva rânduri. Le puteţi citi – deşi nu ştiu dacă au fost date la tipar – la rubrica „Diverse”.
Până să vină SMURD-ul, până să urce grecul pe scenă, şi-au făcut apariţia marii investitori. Au luat amprenta  inimii.  Au  făcut siglă din ea. Şi-au deschis un lanţ de restaurante. Specialitatea casei  era  „Călcâiul lui Ahile, în sânge”. Fără terebentină.
„În preajma lor, a restaurantelor, erau mulţi câini care aşteptau  resturi de mâncare şi urme de sentimente”, îmi spune  Patrocle. Prieten bun cu Ahile.
– Şi au primit?
– Nu ştiu. Tu  ştii ceva despre balerina căzută?
N-aveam ce să îi răspund grecului Patrocle. Uitasem de ea. Uitasem cum uită oamenii de durerea altora. Mă plictisisem,  cum vă plictisiţi  şi dumneavoastră,  să auziţi că pe cineva îl doare sufletul. Aţi  prefera,  ca şi mine, să îşi ascundă sângerarea inimii sub un pansament. Umezit  sau nu cu terebentină.
– De unde ştii  toate astea? De ce crezi că Ahile avea călcâiul inimii bandajat?
– Fiindcă aşa scrie în „Odiseea” republicată. Acolo  se mai spune că, în timp ce o balerină- lume plânge, o altă balerină – lume este fericită.
– Dar şi reciproca este adevărată!,  zice cineva. Era Aristotel, care a scris prefaţa noii Odisei.
„Mai bine să fii ultimul argat pe pământ, decât domn în împărăţia lui Hades”, îl aud pe Ahile urlând.
– Ce te doare?
– Călcâiul.  Şi nu găsesc la farmacii terebentină.
– Nu ţi-au dat altceva ?
– Mi-au spus că durerea din călcâiul inimii se poate  trata şi cu o pastilă.   Cu aspirină?  Nu, cu  indiferenţa, de care este lumea plină.