Petre Apostol

Echipa de handbal feminin Activ Prahova Ploiești își va relua activitatea începând de pe 1 Iunie, după mai bine de două luni de pauză, cauzată de restricțiile impuse pentru stoparea răspândirii pandemiei de COVID-19. Echipa antrenată de Florin Ciupitu și Nicolae Nimu urmează să participe la Turneul Final din Divizia A, încercând să promoveze în prima ligă. În momentul întreruperii campionatului, Activ ocupa locul al doilea în clasamentul Seriei C din Divizia A, cu trei etape rămase de disputat.
Conform deciziei luate de Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal, primele două clasate din cele patru serii ale Diviziei A vor evolua la Turneul Final, pentru trei locuri în sezonul următor al Ligii Naționale.
Echipa prahoveană se va reuni pe 1 Iunie, deocamdată doar în aer liber, respectând toate normele în vigoare conform Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerului Sănătății. Înainte de a se intra în cantonament, jucătoarele vor fi testate pentru COVID-19, urmând, apoi, testele fizice și medicale obișnuite, după șapte zile fiind testate, din nou, pentru noul coronavirus.
„Organizatoric, suntem pregătiți, deși nu este ușor, regulile fiind foarte stricte și nu orice club le poate îndeplini. Până acum, jucătoarele au urmat un program individual de antrenament, fiecare acasă, realizat de noi, antrenorii, dar nu se compară cu pregătirea colectivă”, ne-a relatat antrenorul principal al echipei ploieștene, Florin Ciupitu.
De asemenea, acesta consideră că decizia forului național de a oferi șansa echipelor să lupte pe teren pentru promovare este una corectă, însă incertitudinea cu privire la data de desfășurare a Turneului Final nu le permite realizarea unei strategii de pregătire: „Hotărârea de a se juca promovarea pe teren este una justă, deoarece nu ar fi fost corect ca echipele care avansează în prima ligă să se stabilească în urma unui clasament bazat pe meciurile din fiecare serie, având în vedere că nu erau egale din punct de vedere valoric. Dar, singurul inconvenient este faptul că Federația nu a stabilit și perioada în care Turneul Final să aibă loc. Astfel, este greu să realizăm o strategie de pregătire metodică”.
Conform deciziei Consiliului de Administrație al FRH, Turneul Final ar urma să se desfășoare la cel puțin 30 de zile după ce va fi posibilă reluarea antrenamentelor în sală.
În plus, pentru echipele divizionare mai există o problemă, cea privind lotul de jucătoare pentru sezonul viitor. Având în vedere faptul că echipele din Liga Națională au încheiat sezonul, acestea au început, deja, să-și contureze lotul pentru ediția următoare de campionat. Fapt care complică viața echipelor divizionare, care încă nu au încheiat sezonul și, practic, vor avea foarte puține opțiuni pe piața de transferuri, mai ales că nu știu dacă vor promova sau nu.
„Este dificil de construit o echipă de primă ligă, dacă vom promova, deoarece jucătoarele nu așteaptă, iar echipele din Liga Națională deja au început să realizeze transferuri. Noi nu putem, în momentul de față, să ne gândim la transferuri, când nici nu am încheiat sezonul. Practic, echipele care vor promova sunt condamnate în sezonul viitor. Este destul de delicat. Ar fi fost mai corect din partea federației ca, în momentul deciziei de a se disputa Turneul Final, să hotărască şi restricţionarea echipelor din ligă cu privire la transferuri”, ne-a mai declarat antrenorul Florin Ciupitu.