Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a emis sâmbătă seară o nouă ordonanță militară – numărul 2, prin care sunt instituite noi măsuri speciale, potrivit Agerpres. Printre acestea se regăsesc cea care vizează interzicerea circulației pe domeniul public a grupurilor mai mari de 3 persoane, fiind introduse recomandări de circulație pe timpul zilei și mai ales pe timpul nopții. De asemenea, se suspendă activitatea comercială a mai multor tipuri de activități comerciale. Unele dintre măsuri au intrat în vigoare de ieri seară, de la ora 22:00, după publicarea în Monitorul Oficial, iar altele vor fi valabile din această seară. Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a afirmat, în declaraţia susţinută sâmbătă la sediul Ministerului de Interne, că prevenirea rămâne linia cea mai importantă de apărare împotriva coronavirusului, iar măsurile care sunt recomandate, prin ordonanţa militară emisă, ar trebui considerate de către populaţie ca şi cum ar fi fost obligatorii. Ordonanţa Militară privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 a fost publicată, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în Monitorul Oficial Partea I.

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei va fi permisă numai pentru câteva motive

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că, potrivit ordonanţei militare, circulaţia persoanelor se va face numai cu respectarea unor măsuri. Iată ce prevede textul ordonanţei militare: “Art. 3 (1). Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei se efectuează numai cu respectarea măsurilor generale de prevenire a răspândirii COVID-19 şi evitarea formării oricărui grup de persoane. (2)Prin formarea unui grup de persoane se înţelege alăturarea unui număr mai mare de 3 persoane care nu locuiesc împreună. Art. 4. În intervalul orar 06.00 – 22.00, se recomandă ca circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei să se efectueze numai pentru următoarele motive: a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale; c) deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă; d) deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie; e) deplasări scurte, în apropierea locuinţei/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor şi nevoile animalelor de companie/domestice. Art. 5 – (1) În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este permisă numai pentru motivele prevăzute la art. 4. (2) Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.(3) Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil. (4) Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura. (5) Fac excepţie de la aceste prevederi personalul din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, corpului diplomatic şi personalul care asigură serviciile de utilitate publică. (6) Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României”.

Activităţile în mall-uri, suspendate

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că se suspendă temporar activităţile de comercializare cu amănuntul a produselor şi serviciilor, în centrele comerciale în care-şi desfăşoară activitatea mai mulţi operatori economici, cu excepţia vânzării produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie. Potrivit ordonanţei militare prezentate de ministru, măsura se aplică începând de ieri seară, 22 martie, de la ora 22,00. El a precizat că, prin centru comercial se înţelege „structura de vânzare cu suprafaţa medie sau mare în care se desfăşoară activităţi de comercializare cu amănuntul de produse, servicii de piaţă şi de alimentaţie publică, ce utilizează o infrastructură comună şi utilităţi adecvate”, astfel cum este reglementat în anexa la Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, cu modificarile şi completările ulterioare.

Se interzice intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi a apatrizilor

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că se interzice intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetăţenilor străini şi apatrizilor, cu excepţia situaţiei în care aceştia tranzitează teritoriul României, pe culoare de tranzit, organizate prin înţelegeri cu statele vecine.
Potrivit ordonanţei militare prezentate de ministru, măsura se aplică începând de ieri seară, ora 22,00. Vela a spus că, prin excepţie, este permisă intrarea pe teritoriul României a cetăţenilor străini şi a apatrizilor din mai multe categorii: membrii de familie ai cetăţenilor români; membri de familie ai cetăţenilor altor state membre ale Uniunii Europene sau ale Spaţiului Economic European ori ai Confederaţiei Elveţiene, cu rezidenţă în România; persoane care posedă o viză de lungă şedere, un permis de şedere sau un document echivalent permisului de şedere eliberat de autorităţile române potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ori un document echivalent acestora emis de autorităţile altor state, potrivit dreptului Uniunii Europene; persoane care se deplasează în interes profesional, dovedit prin viză, permis de şedere sau un alt document echivalent. De asemenea, este permisă intrarea pe teritoriul României a celor din următoarele categorii: personal diplomatic sau consular, personal al organizaţiilor internaţionale, personal militar sau personal care poate asigura ajutor umanitar; pasageri în tranzit, inclusiv cei repatriaţi ca urmare a acordării protecţiei consulare; pasageri care călătoresc din motive imperative (medicale sau familiale); persoane care au nevoie de protecţie internaţională sau din alte motive umanitare.

Cei care părăsesc carantina vor fi carantinaţi din nou, sub pază

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că persoanele carantinate care părăsesc fără acordul autorităţilor locul în care au fost plasate vor fi carantinate din nou, sub pază, pentru încă o perioadă de 14 zile. „A trebuit să luăm o decizie cu privire la mulţi cetăţeni care, din păcate, nu respectă regulile impuse pentru izolare sau carantinare. Ne aşteptam să fie mai multă responsabilitate şi mai multă implicare faţă de toţi ceilalţi concetăţeni şi faţă de cei dragi şi de propriile familii”, a spus Vela, în declaraţia de presă susţinută sâmbătă la sediul MAI. Totodată, el a subliniat că aceste persoane vor fi conduse de forţele de forţele de ordine publică şi plasate direct în carantină instituţionalizată, sub pază. Potrivit ministrului Vela, şi persoanele izolate la domiciliu care sunt depistate că părăsesc locaţia fără aprobarea autorităţilor vor fi plasate direct în carantină instituţionalizată, sub pază. „Aşadar persoanele izolate la domiciliu, ca măsură de răspândire a COVID-19 care părăsesc locaţia în care acestea au fost plasate fără aprobarea autorităţilor competente sunt considerate persoane cu risc crescut de contagiozitate şi sunt conduse de forţele de forţele de ordine publică şi plasate direct în carantină instituţionalizată, sub pază”, a citit ministrul Afacerilor Interne articolul 7 al Ordonanţei militare 2/2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID -19. Potrivit aceluiaşi act normativ, aceste noi măsuri dispuse „nu exonerează persoanele de răspunderea contravenţională sau penală”. Vela a adăugat că măsurile se aplică începând cu data publicării prezentei ordonanţe militare în Monitorul Oficial al României.

Autorităţile administraţiei publice, obligate să sprijine vârstnicii

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor. Potrivit ordonanţei militare prezentate de ministru, măsura se aplică începând cu data publicării în Monitorul Oficial. „Autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia să identifice şi să ţină evidenţa persoanelor în vârstă de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor, şi să asigure sprijin acestora în vederea minimalizării expunerii lor în afara locuinţelor. (…) Evidenţele se actualizează şi se raportează săptămânal la centrul judeţean/ al municipiului Bucureşti de coordonare şi conducere a intervenţiei”, prevede ordonanţa. Conform acesteia, comitetele locale, judeţene şi al municipiului Bucureşti pentru situaţii de urgenţă identifică modalităţi de sprijin pentru persoanele de peste 65 de ani, fără susţinători sau altă formă de ajutor. De asemenea, o altă măsură vizează şi suspendarea temporară a activităţii în cabinetele de medicină dentară. Sunt permise, prin excepţie, intervenţiile stomatologice de urgenţă.

La botez, cununie sau înmormântare pot participa doar opt persoane

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a declarat că, potrivit ordonanţei militare adoptate sâmbătă, slujbele religioase se pot oficia în lăcaşurile de cult, însă fără accesul publicului, putând fi transmise prin mass-media sau online. Ministrul Vela a mai anunţat că o altă prevedere a ordonanţei militare nr 2/2020 este că se pot oficia acte liturgice/religioase cu caracter privat (botez, cununii, înmormântări), la care pot participa maximum 8 persoane, iar împărtăşirea credincioşilor bolnavi se poate face la spital sau la domiciliul acestora.