• Un bărbat dintr-un centru de carantină, scandal cu jandarmii și poliţiștii, iar un izolat la domiciliu din Ploiești a plecat la sute de kilometri distanţă, în judeţul Neamţ • Apeluri la donare de sânge, pentru salvarea bolnavilor care au nevoie de transfuzii

Violeta Stoica

Perioadele critice scot la iveală comportamente diverse ale personalităților umane, iar epidemia de coronavirus este unul dintre momentele dificile în care reacțiile oamenilor ajung la extreme. Dacă unii dintre noi se întreabă cum își pot ajuta semenii, prin apeluri la donare de sânge sau la sponsorizarea spitalelor care au nevoie de cât mai multe echipamente de protecție, alții ajung să se bată cu jandarmii și polițiștii pentru că nu le place hrana din carantină sau, mai grav, să plece la sute de kilometri distanță deși ar trebui să stea acasă, în izolare la domiciliu.
Polițiștii și procurorii lucrează la foc continuu zilele acestea pentru a încerca să stăvilească încălcarea deciziilor guvernamentale pentru reducerea răspândirii epidemiei de Covid 19.
La rândul lor, spitalele prahovene au nevoie de donații, pe lângă sumele primite de la CAS, de la Consiliul Județean Prahova sau de la autoritățile locale în administrarea cărora se află, pentru că niciun ajutor nu este de prisos pentru protecția cadrelor medicale și a pacienților.

Apelurile făcute pentru sprijinirea cu donații și sponsorizări pentru Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unitatea medicală ai cărei medici, asistente, îngrijitoare și brancardieri se vor afla în linia întâi pentru tratarea bolnavilor infectați cu coronavirus arată partea pozitivă a responsabilității noastre, a tuturor, în această criză determinată de coronavirus.
Spitalul Județean de Urgență a făcut publice conturile în care se pot face donații, unde au început deja să apară sumele transferate de oamenii de bine și de firmele din județul Prahova. Le reamintim aici, pentru că orice sumă vine în ajutorul medicilor și al pacienților e mai mult decât importantă: Beneficiar – Spitalul Județean de Urgență Ploiești, Cod fiscal – 2844545; COD IBAN: RO16TREZ52121F370100XXXX în LEI, deschis la Trezoreria Ploiești; COD IBAN: RO84BRDE300SV35012263000 în LEI, deschis la BRD Sucursala Ploiești; COD IBAN: RO97BRDE300SV35012003000 în EUR, deschis la BRD Sucursala Ploiești; COD IBAN: RO50BRDE300SV35011973000 în USD, deschis la BRD Sucursala Ploiești.
Pe de altă parte, criza coronavirusului amplifică și criza de sânge din spitale. Tot mai mulți prahoveni fac apel pentru ca persoanele sănătoase, care nu au venit din zonele afectate și care nu au simptome, să se prezinte la Centrul de Transfuzie Sanguină din Ploiești, situat pe Șoseaua Vestului nr. 24A, pentru a le crește șansele la viață ale bolnavilor care depind de transfuzii.

Dosarele penale curg continuu

Polițiștii și procurorii prahoveni au în lucru tot mai multe dosare care privesc săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.
Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Ploiești au transmis o întreagă listă de exemple despre prahovenii care au ieșit din autoizolare la domiciliu.
Printre acestea, un caz al unei persoane care a organizat un chef de ziua onomastică, la domiciliul în care se afla în autoizolare, care l-a costat un dosar penal. Un alt exemplu este al unui bărbat aflat în carantină într-un centru din Blejoi, la ieșirea din Ploiești, km. 6, într-un hotel, individ care nu a respectat măsura impusă pentru prevenirea răspândirii coronavirusului gripal COVID -19 și a aruncat pe geamul imobilului diverse bunuri și o sumă de bani, potrivit unor surse fiind vorba și despre o substanță vegetală ce părea a fi canabis și o pungă de cipsuri în care erau foițe de hârtie pentru confecționat țigări (joint-uri).
În legătură cu acest caz, a fost nevoie de intervenția polițiștilor și a jandarmilor pentru a potoli spiritele încinse pe motiv că bărbatului nu îi plăcea mâncarea din carantină.
Un alt caz strigător la cer este al unei femei din Podenii Noi, revenite în țară din zona galbenă a Marii Britanii, care nu a respectat măsura impusă pentru prevenirea răspândirii virusului și s-a deplasat, în cursul zilei de 16 martie, la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie Ploiești și la Primăria Ploiești, și în acest caz fiind întocmit dosar penal.
Exemplele pot continua, însă unul dintre cele mai grave pare să fie cel al unei persoane care a ieșit din izolare la domiciliu, din Ploiești, deplasându-se tocmai în municipiul Roman, din județul Neamț, adică la sute de kilometri distanță de locuința pe care nu ar fi trebuit să o părăsească!!!