• Supraveghere electronică pentru persoanele izolate şi în carantină • Armata se va alătura Jandarmeriei şi Poliţiei pentru gestionarea situaţiei • Măsuri speciale pentru persoanele peste 65 de ani
Ieri, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că recomandările în cazul epidemiei de coronavirus devin de astăzi obligaţii.
„Am convenit că este nevoie de măsuri suplimentare pentru a fi în situaţia să îngrădim, să încetinim răspândirea infecţiei. Astfel, se vor introduce noi restricţii de circulaţie şi noi restricţii pentru români, în sensul că tot ceea ce a fost până acum o recomandare devine o obligaţie, după principiul stăm acasă”, a spus şeful statului după şedinţa de evaluare şi prezentare a măsurilor cu privire la gestionarea epidemiei COVID-19 cu prim-ministrul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, şi ministrul Sănătăţii, Victor Costache, potrivit Agerpres. El a indicat că românii vor putea merge la serviciu şi să-şi facă cumpărăturile necesare. „Am convenit să pregătim pentru persoanele care sunt în carantină sau în izolare măsuri de supraveghere electronică, fiindcă este necesar ca aceste măsuri să fie respectate integral”, a mai spus Iohannis.
Şeful statului a menţionat că s-a decis şi folosirea Armatei pentru gestionarea situaţiei.
„Armata va pune la dispoziţie personal care va veni să suplimenteze forţele de ordine publică, Jandarmerie şi Poliţie”, a afirmat Iohannis.
Preşedintele a mai reiterat că persoanele cele mai vulnerabile sunt cele de peste 65 de ani.
„Este evident că avem nevoie de măsuri speciale, dar şi de restricţii speciale şi astfel pentru a proteja persoanele peste 65 ani. Pentru aceste persoane se vor introduce restricţii speciale, în sensul că vor trebui în interesul propriu să stea practic tot timpul acasă”, a subliniat Iohannis.
Şeful statului a explicat că aceste măsuri vor fi prevăzute într-o ordonanţă militară, iar restricţiile vor intra în vigoare începând de astăzi.
„Am discutat şi alte măsuri care se cer luate, fie prin ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, fie prin hotărâri ale Guvernului, fie prin ordine militare”, a concluzionat preşedintele statului.