V. Stoica

Îngrijirea danturii ar trebui să fie unul dintre sfaturile primite de copii de la părinți, încă din primii ani de viață. Iar puterea exemplului este unul dintre modurile în care micuții pot deprinde repede periajul dințișorilor. Pe de altă parte, teama de medicul stomatolog trebuie învinsă încă din primii ani, ceea ce îi va determina pe copii chiar să își dorească să facă vizitele normale la dentist.copii dentist2
La finalul săptămânii trecute, la una dintre clinicile de stomatologie din Ploiești, o întreagă trupă de copii de la o grădiniță privată a participat la o lecție deschisă despre îngrijirea dinților.
Medicul stomatolog Andrada Paraschiv, gazdă a micuților veniți cu inima în… dinți la cabinetul Zânei Măseluță, a menționat importanța lecției la care au participat aceștia: “Copilașii au participat la o lecție de sănătate orală în cadrul căreia au învățat cum să își mențină dințișorii sănătoși, cum trebuie efectuat corect periajul și s-au acomodat cu instrumentarul folosit. Au vizitat clinica și au cunoscut personalul foarte prietenos care lucrează aici, astfel încât să depășească eventuale frici pe care le-ar putea avea. La final, au avut parte de un control efectuat chiar de ajutorul Zânei Măseluță, fiind răsplătiți și cu diplome și mici cadouri”.copii dentist1
Este una dintre activitățile care ar trebui să fie luate drept exemplu și de alte grădinițe din municipiul Ploiești, pentru că igiena orală este importantă din primii ani, pentru evitarea apariției cariilor sau, mai grav, a infecțiilor.
„Deşi asigurarea igienei orale ar trebui să facă parte din rutina zilnică a fiecărei persoane, indiferent de vârstă, din păcate, România se află pe ultimele locuri din Europa la acest capitol. Dorim atragerea atenției celor mici asupra necesității şi importanţei periajului dentar, pentru că un obicei sănătos, fixat de la cele mai fragede vârste, are șanse foarte mari să fie menținut pe parcursul întregii vieți. În cadrul vizitei de vineri, 28 februarie, micuții au avut ocazia să se obișnuiască atât cu prezența medicului, cât și să se acomodeze cu cabinetul, pentru a veni fără teamă la controalele periodice de prevenire a cariilor dentare”, a precizat medicul stomatolog Andrada Paraschiv.